Οι τελευταίες ώρες χαρακτηρίζονται από έντονη κινητικότητα και συστηματική προώθηση πληροφοριών που συγκλίνουν στην κατεύθυνση μιας επικείμενης συμφωνίας.

Η Τουρκία και η Βρετανία αναμένεται να υπογράψουν προσωρινή συμφωνία για 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με διαρροές που επιβεβαιώνονται από αρκετές πηγές, η υπογραφή θα γίνει από τον νέο υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, κατά την παρουσία του στην έκθεση όπλων IDEF στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όσον αφορά την τελική τιμή – με το Λονδίνο να προτείνει 12 δισ. δολάρια και την Άγκυρα να θεωρεί το ποσό υπέρογκο – το προσύμφωνο εκλαμβάνεται ως καθοριστικό βήμα προς την οριστική σύναψη συμβολαίου.

Πυκνώνουν οι διαρροές πυκνώνουν

Το Middle East Eye αποκάλυψε πως «η επίσκεψη του Χίλι (εντός της εβδομάδας για εμπορική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη) σηματοδοτεί ότι η συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή», ενώ τουρκικές πηγές άμυνας κάνουν λόγο για πιεστική ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ενόψει και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία φέρεται να έχει ήδη προσφέρει το νεότερο μοντέλο του Eurofighter (Tranche 4), με προηγμένα ραντάρ και αεροηλεκτρονικά συστήματα. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επιταχύνεται λόγω της σταδιακής απαρχαίωσης των F-16 και του μεγάλου χρόνου, που απαιτείται για την ένταξη του εγχώριου μαχητικού Kaan στον τουρκικό στόλο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2028.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η μεταφορά τεχνολογίας, καθώς και η άμεση εκπαίδευση Τούρκων πιλότων, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα επιχειρήσει με ευρωπαϊκά μαχητικά.

Πίεση λόγω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή – Ζητούν και μεταχειρισμένα από το Κατάρ

Η Άγκυρα, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που επικαλείται το MEE, «επιταχύνει τις εξοπλιστικές συμφωνίες εξαιτίας της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης στην περιοχή και των πρόσφατων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Δαμασκό». Η Τουρκία διερευνά επίσης την προμήθεια μεταχειρισμένων Eurofighter από χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, ώστε να μειώσει το χρόνο παράδοσης.

WSJ: Θα «σκιάσει» το F-35 – Η σύμβαση φτάνει τα 5,6 δισ. δολάρια

Παράλληλα, η Wall Street Journal μετέδωσε πως η Άγκυρα ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία στην εμπορική έκθεση της Κωνσταντινούπολης αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια πολυδισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία» που θα «αποτελέσει ώθηση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και ένα πρόγραμμα που θα επισκιάσει το αμερικανικό F-35». Το δημοσίευμα εκτιμά το κόστος στα 5,6 δισ. δολάρια, αν και ο τελικός αριθμός και η διαμόρφωση των αεροσκαφών παραμένουν υπό συζήτηση.

«Αν η Τουρκία κάνει παραγγελία, η Eurofighter θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σε 30 Typhoon ετησίως, και άλλοι πιθανοί αγοραστές μπορεί να ανησυχούν για την πιθανότητα να είναι οι τελευταίοι που θα αγοράσουν το αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, σημειώνοντας ότι ο σημερινός ρυθμός παραγωγής είναι μόλις 14 αεροσκάφη τον χρόνο.

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει: Συζητούμε ενεργά με Λονδίνο και Βερολίνο

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τους δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας:

«Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε μέτρα με τη Βρετανία και τη Γερμανία σχετικά με την αγορά αεριωθούμενων αεροσκαφών. Η Βρετανία και η Γερμανία είναι επίσης θετικές σε αυτό το θέμα. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι θα αποκτήσουμε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη μας το συντομότερο δυνατό. Στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και τον Γερμανό Καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, είδα ότι έχουν μια θετική άποψη για το θέμα, και αν θέλει ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα», είχε πει στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο.