Παιχνίδι δοκιμής νεύρων και αντανακλαστικών.

Η Άγκυρα, μέσα από διαρροές, δείχνει πως κλιμακώνει σε επικοινωνιακό -τουλάχιστον- επίπεδο, προκειμένου να απαντήσει στην ελληνική κίνηση κήρυξης θαλάσσιων παρκών. Μετά τις επίσημες τοποθετήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, σειρά παίρνει τώρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, το οποίο –μέσω στοχευμένων διαρροών– προαναγγέλλει με έμφαση ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να κηρύξει και εκείνη τα δικά της θαλάσσια πάρκα άμεσα, προβαίνοντας σε μία επικοινωνιακή -αν μη τι άλλο- αντεπίθεση έναντι της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Αρμόδιες τουρκικές πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Αναντολού, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις ελληνικές ανακοινώσεις και διαρρέουν ότι: «Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως μια νέα απόπειρα της Ελλάδας να διαταράξει το status quo», επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλίζεται η «ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» σε μια «ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο».

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι η Τουρκία «δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος».

Διαβάστε ακόμη: Αντίδραση Τουρκίας για τα 2 νέα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Η Άγκυρα ετοιμάζει χάρτες

Η Άγκυρα απαντά επομένως με διαρροές και προειδοποιήσεις ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητη την ελληνική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων και εξετάζει πλέον τη θέσπιση αντίστοιχων τουρκικών θαλάσσιων περιοχών. Η κίνηση παρουσιάζεται ως «απάντηση» στην Αθήνα, με επίκληση στην ανάγκη διατήρησης του status quo, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στο νομικό καθεστώς που –κατά την τουρκική ανάγνωση– δεν πρέπει να διαταραχθεί μονομερώς.

«Οι αρμόδιοι υποδεικνύουν επίσης ότι δεν θα μείνουν αναπάντητα οποιαδήποτε βήματα που μπορεί να θίξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της νομικής κατάστασης στο Αιγαίο και της παρεμπόδισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», αναφέρει το Αναντολού.

Και οι διαρροές καταλήγουν με σαφή προαναγγελία:

«Το επόμενο βήμα που θα γίνει θα είναι να ανακηρύξει η Τουρκία τα δικά της θαλάσσια πάρκα.

Καθώς παρακολουθούνται από κοντά αυτά τα βήματα της Ελλάδας, οι τουρκικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο διάφορες προστατευόμενες περιοχές σε όλες τις θάλασσες, όπως το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και τα άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ των πληροφοριών που έρχονται από το παρασκήνιο είναι ότι ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον».

Υπενθυμίζεται δε ότι στις 16 Απριλίου 2025, η Άγκυρα είχε δημοσιεύσει το Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της στη διεθνή πλατφόρμα MSPGlobal, προσβλέποντας σε παγκόσμια αναγνώριση για την «βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών» της.

Στην προσπάθειά τους να δώσουν θεσμική επίφαση στην αντίδρασή τους, οι τουρκικές πηγές υπενθυμίζουν ότι «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τα παράκτια κράτη να συνεργάζονται στενότερα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδίως σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες».

Το βάρος της αντίδρασης πέφτει στην αποτροπή αλλαγών «του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο» και στην αποφυγή κάθε ενέργειας που «θα συνιστούσε εμπόδιο για την πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα».

«Κίνηση που θα εξοργίσει την Άγκυρα»

Την ίδια ώρα, άλλα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν την οργή της Άγκυρας μετά την κίνηση της Αθήνας.

Η εφημερίδα Νεφές με τίτλο: «Η κίνηση της Ελλάδας που θα εξοργίσει την Άγκυρα: Δημοσιεύθηκε ο χάρτης», αναφέρει ότι «στο χάρτη που δημοσιεύτηκε, φαίνεται ότι τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα θα συσταθούν ακριβώς στον πυθμένα των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Υπάρχει μια νέα εξέλιξη που θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας...

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κοινοποίησαν τις λεπτομέρειες και τους χάρτες του εθνικού θαλάσσιου πάρκου που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Αθήνα».

Το τουρκικό δημοσίευμα επικαλείται ακόμη και το Bloomberg, ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, το οποίο σχολίασε ότι "η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής της Τουρκίας".