Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Μοχάμαντ αλ Σάρα δεσμεύτηκε σήμερα εκ νέου "να προστατεύσει τις μειονότητες" στη Συρία, μετά την ανακοίνωση από τη συριακή προεδρία κατάπαυσης του πυρός που αποσκοπεί να βάλει τέλος στις διακοινοτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 700 ανθρώπους στην επαρχία Σουέιντα, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Δρούζοι.

"Το συριακό κράτος δεσμεύεται να προστατεύσει όλες τις μειονότητες και κοινότητες της χώρας (...). Καταδικάζουμε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν" στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, σημείωσε ο Σάρα σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τη συριακή τηλεόραση, δεσμευόμενος να διωχθούν οι δράστες «εγκλημάτων και ωμοτήτων».

Η συριακή προεδρία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα "άμεση κατάπαυση του πυρός" στην επαρχία Σουέιντα, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας.

Η ανάπτυξη αυτή άρχισε μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους Δρούζους και ήταν αντίθετο μέχρι τώρα στην ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία.

Ο Σάρα υπογράμμισε στην ομιλία του «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη Συρία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και το ενδιαφέρον τους για την σταθερότητα της χώρας».

Επίσης ευχαρίστησε τις αραβικές χώρες και την Τουρκία για τη βοήθειά τους.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία και απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τομ Μπάρακ ανακοίνωσε ότι ο Σάρα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκαν κατάπαυση του πυρός που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και την Ιορδανία.

Ο Σύρος πρόεδρος καταφέρθηκε ωστόσο εναντίον του Ισραήλ, το οποίο βομβάρδισε τη Δαμασκό και το νότιο τμήμα της Συρίας την Τετάρτη για να υποχρεώσει τις συριακές αρχές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Σουέιντα, στην οποία είχαν εισέλθει την προηγούμενη ημέρα.

Τα πλήγματα αυτά «ώθησαν τη χώρα σε μια επικίνδυνη φάση, η οποία απειλεί τη σταθερότητά της», σημείωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας.

Οι διακοινοτικές αυτές συγκρούσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω την εξουσία του Άχμαντ Αλ Σάρα, ο οποίος, επικεφαλής συνασπισμού οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών, ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο σε μια χώρα που έχει ρημάξει έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Αντίδραση του Ισραήλ

Σε ανάρτηση ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ, αναφέρει ότι «η ομιλία του Σύρου Προέδρου Αχμέτ αλ-Σάρα ήταν μια επίδειξη υποστήριξης προς τους τζιχαντιστές επιτιθέμενους (κατά τα λόγια του αλ-Σάρα: «Οι Βεδουίνοι φυλές ως σύμβολο ευγενών αξιών και αρχών») και ταυτόχρονα μια απόπειρα επίρριψης ευθυνών στα θύματα (τη δεχόμενη επίθεση μειονότητα των Δρούζων).

Ο αλ-Σάρα εμπλούτισε την ομιλία του με θεωρίες συνωμοσίας και κατηγορίες κατά του Ισραήλ.
Συμπέρασμα: Στη Συρία του αλ-Σάρα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ανήκει κανείς σε μειονότητα—είτε Κούρδος, είτε Δρούζος, είτε Αλαουίτης, είτε Χριστιανός. Αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα τους τελευταίους έξι μήνες.

Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Συρία και να καταστήσει την εκ νέου αποδοχή της Συρίας στη διεθνή κοινότητα εξαρτημένη από την προστασία τους.

 

Διαβάστε επίσης: Πρέσβης των ΗΠΑ: Ισραήλ και Συρία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP