Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ οργάνωση να κάνει λόγο για συρροή πλήθους στην οποία επικράτησε χάος με την υποκίνηση ένοπλων ταραχοποιών.
Το GHF, που έχει τη στήριξη του Ισραήλ, δήλωσε ότι 19 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε χαοτική κοσμοσυρροή σε ένα από τα κέντρα της στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα.
«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι άτομα εντός του πλήθους --ένοπλα και προσκείμενα στη Χαμάς-- υποκίνησαν σκόπιμα την αναταραχή», ανέφερε το GHF σε ανακοίνωση.
Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη Χαμάς.
Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία στο σημείο αυτό. Ένας υγειονομικός δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν στριμωχτεί σε ένα μικρό χώρο και ποδοπατήθηκαν.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε επίσης λόγο για 20 νεκρούς. Αλλά διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους «έπειτα από πυρά της ισραηλινής κατοχής και τη μετακίνηση του πλήθους εν μέσω ανθρώπων που αναζητούσαν τρόφιμα στην περιοχή αλ-Τίνα, στη νοτιοδυτική Χαν Γιούνις, κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας».
«Χιλιάδες άνθρωποι --μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά-- είχαν συγκεντρωθεί» όταν ο στρατός «άνοιξε πυρ και έκανε χρήση χημικών, προκαλώντας πανικό, ενώ οι φρουροί του κέντρου βοήθειας (του GHF) είχαν κλείσει τις βασικές πύλες μπροστά από όλους αυτούς τους ανθρώπους που λιμοκτονούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Μαχμούντ Μπασάλ.
Γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις είχε νωρίτερα δηλώσει ότι παρέλαβε τα πτώματα εννέα ανθρώπων, «μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών», που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον τομέα ύστερα από πυρά του ισραηλινού στρατού και του προσωπικού ασφαλείας του GHF.
Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 875 θανάτους τις τελευταίες έξι εβδομάδες κοντά σε σημεία διανομής βοήθειας και οχηματοπομπές στη Γάζα, η πλειονότητά τους κοντά σε σημεία διανομής του GHF.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς προκλήθηκαν από πυρά, τα οποία οι ντόπιοι αποδίδουν στον ισραηλινό στρατό.
Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να λεηλατούν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν το μοντέλο που εφαρμόζει το GHF «εγγενώς μη ασφαλές» και κάνουν λόγο για παράβαση των ανθρωπιστικών κανόνων της αμεροληψίας.
Ο Αμτζάντ αλ-Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών ΜΚΟ, κατηγόρησε σήμερα το GHF για σοβαρή κακοδιαχείριση, λέγοντας ότι η απουσία ελέγχου του πλήθους και η αδυναμία του να τηρήσει τις ανθρωπιστικές αρχές έχουν προκαλέσει χάος και θανάτους μεταξύ των απεγνωσμένων αμάχων.
«Οι άνθρωποι που συρρέουν κατά χιλιάδες (στα σημεία του GHF) είναι πεινασμένοι και εξαντλημένοι και συνωστίζονται σε στενούς χώρους, εν μέσω έλλειψης βοήθειας και απουσίας οργάνωσης και πειθαρχίας από το GHF», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τη χάραξη ενός νέου δρόμου στη νότια Γάζα που χωρίζει αρκετές πόλεις ανατολικά της Χαν Γιούνις από τον υπόλοιπο θύλακα σε μια προσπάθεια να διακοπούν οι δραστηριότητες της Χαμάς.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τον δρόμο αυτό, που επεκτείνει τον έλεγχο του Ισραήλ, έναν τρόπο για άσκηση πίεσης στη Χαμάς στις εν εξελίξει συνομιλίες για εκεχειρία που ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου και στις οποίες μεσολαβούν η Αίγυπτος και το Κατάρ με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Παλαιστινιακές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι ακόμα δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε κανένα από τα βασικά ζητήματα που συζητούνται.
Η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να κρατήσει τουλάχιστον το 40% της Λωρίδας της Γάζας υπό τον έλεγχό του στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας, κάτι που η οργάνωση απορρίπτει. Η Χαμάς έχει επίσης ζητήσει τη διάλυση του GHF και την επαναφορά του μηχανισμού διανομής βοήθειας που τελεί υπό τον ΟΗΕ.
Ο Μπασέμ Ναΐμ, υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς, δήλωσε ότι ο δρόμος αυτός δείχνει πως το Ισραήλ δεν βλέπει σοβαρά την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.
«Επιβεβαιώνει τις μακροπρόθεσμες προθέσεις και τα σχέδια της κατοχής να παραμείνει εντός της Λωρίδας, να μην αποσυρθεί, και να μην τερματίσει τον πόλεμο. Αυτό αντικρούει όλα όσα υποστηρίζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή δηλώνει στους μεσολαβητές», δήλωσε ο Ναΐμ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόλις η Χαμάς αφοπλιστεί και αποχωρήσει από τη Γάζα.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP