Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να στείλει «όπλα τελευταίας τεχνολογίας» στο ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Ουκρανίας — και απείλησε τη Ρωσία με «σοβαρούς» δασμούς αν δεν συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο.
Μιλώντας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε σήμερα να τους στείλουμε όπλα και αυτοί θα πληρώσουν γι’ αυτά. Πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αγοραστεί από τις ΗΠΑ, θα δοθεί στο ΝΑΤΟ και θα αποσταλεί άμεσα στο πεδίο της μάχης».
Μεταξύ των όπλων περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, που έχει ζητήσει η Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως είναι «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και απείλησε με «σοβαρούς δασμούς» της τάξεως του «100%» αν δεν υπάρξει συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εντός 50 ημερών.
Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «δευτερεύουσες κυρώσεις» σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ, δηλώνοντας πως είναι «ευγνώμων» για την «προθυμία του να βοηθήσει στην προστασία των ζωών του λαού μας».
Ο ίδιος ο Τραμπ επέκρινε τον Πούτιν για την «επιθυμία του να παρατείνει τον πόλεμο» και είπε πως εκτιμά την «προετοιμασία απόφασης για αποστολή νέων συστημάτων Patriot στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι το Κίεβο εργάζεται πάνω σε «μεγάλες αμυντικές συμφωνίες» με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ανέφερε πως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν που φαινόντουσαν καλές, αλλά στη συνέχεια «εκτοξεύονταν πύραυλοι στο Κίεβο ή αλλού» τρεις ή τέσσερις φορές.
«Δεν θέλω να πω ότι είναι δολοφόνος, αλλά είναι σκληρός τύπος», πρόσθεσε.
Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ είχε πει στον Ζελένσκι ότι «παίζετε με τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» σε μια έντονη συνάντηση στον Λευκό Οίκο και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο, καθώς προσπαθούσε να
διαπραγματευτεί τον τερματισμό του.
Ο Ρώσος γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ σχολίασε: «Αν αυτό ήταν όλο ό,τι είχε να πει ο Τραμπ για την Ουκρανία σήμερα, τότε όλος ο αέρας έφυγε από το μπαλόνι».
Τέλος, ο Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, συζητώντας «τον δρόμο προς την ειρήνη» μέσω της «ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας, της συμπαραγωγής και της αγοράς αμυντικών όπλων σε συνεργασία με την Ευρώπη».
Ευχαρίστησε τόσο τον Κέλογκ όσο και τον Τραμπ «για τα σημαντικά μηνύματα στήριξης και τις θετικές αποφάσεις και για τις δύο χώρες μας».
Χαιρετίζει η Γερμανία
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαιρέτισε τη νέα στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και δικαιολόγησε την χρηματοδότησή της από τους Ευρωπαίους, επιφυλάχθηκε ωστόσο να εκτιμήσει εάν πρόκειται για πραγματική «αλλαγή πολιτικής» της Ουάσιγκτον.
«Αυτό μένει να αποδειχθεί, αλλά είναι κρίσιμο το ότι άλλαξε ο τόνος και επιπλέον χρησιμοποιείται πλέον πιο ξεκάθαρη γλώσσα», δήλωσε ο κ. Πιστόριους πριν από λίγη ώρα σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από την Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «απευθύνθηκε με σαφήνεια στον ηγέτη του Κρεμλίνου και στις χώρες που τον υποστηρίζουν». Επρόκειτο για «σημαντικό μήνυμα για την Ουκρανία, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της», είπε και περιέγραψε ως «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» την απειλή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από τελεσίγραφο 50 ημερών.
Σχετικά με τις πιθανές παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ, ο κ. Πιστόριους δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ συζητήθηκε «όλο το φάσμα των επιλογών», και ανέφερε ότι ήταν σαφές ότι θα πλήρωναν οι Ευρωπαίοι και όχι οι ΗΠΑ. «Αυτό μας ήταν σαφές εδώ και καιρό. Αλλά προτιμώ οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μέσα παρά έξω, ακόμη και μόνο επειδή διαθέτουν παραγωγικές ικανότητες και μπορούν να προμηθεύσουν συστήματα που εμείς δεν έχουμε. Για αυτό και το μήνυμα είναι σωστό». Ομάδες εργασίας των δύο πλευρών θα συναντηθούν «πολύ γρήγορα» ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.