Μετά τον ιστορικό αφοπλισμό του PKK χθες, ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα έστειλε μηνύματα ενότητας προς Κούρδους και Άραβες, προλειαίνοντας έδαφος για τη νέα του πολιτική εξίσωση.
Μία ημέρα μετά την τηλεοπτικά ενορχηστρωμένη τελετή αφοπλισμού μελών του PKK στο βόρειο Ιράκ, ο Ταγίπ Ερντογάν αξιοποίησε την κομματική Συνάντηση Διαβούλευσης στο Κιζίλτζαχαμάμ στην Άγκυρα ως βήμα για να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της «ειρηνικής επανένωσης» μεταξύ Τούρκων, Κούρδων και Αράβων, μέσα από ιστορικούς συσχετισμούς και εθνικούς μύθους.
Ο λόγος του Ερντογάν ξεκίνησε με προτροπές για παλλαϊκή συμμετοχή σε μια εθνική τελετουργία, θέλοντας να ενισχύσει το αίσθημα ενότητας σε μια ιστορική συγκυρία για το Κουρδικό. Η χρήση της σημαίας και η επίκληση εθνικών μαχών στόχευε στην αναθέρμανση της κοινής μνήμης.
«Kάθε μέλος του αγαπημένου μας έθνους θα πρέπει να χαίρεται και να γιορτάζει αυτή την εικόνα.
Κάθε δρόμος, λεωφόρος και κάθε νοικοκυριό στην Τουρκία θα πρέπει να είναι στολισμένο με τη σημαία μας, που έχει την ημισέληνο».
Οθωμανικές σκιές: Ιερουσαλήμ, Δαμασκός και… Ερμπίλ
Ανασύροντας μνήμες από τις νίκες του Ισλάμ και τις συμμαχίες του παρελθόντος, ο Τούρκος πρόεδρος προσέδωσε μια μετα-ιστορική διάσταση στη σημερινή πολιτική συγκυρία, αναζητώντας κοινή ταυτότητα σε μια γεωγραφία που παραμένει εύθραυστη.
«Η νίκη του Μαντζικέρτ, η κατάκτηση της Ιερουσαλήμ, η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, η Καλλίπολη, ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας είναι οι κοινοί πόλεμοι και οι κοινές νίκες πολλών μουσουλμανικών λαών, τουρκικών, κουρδικών και αραβικών.
Η Βαγδάτη των Χιλίων και μιας Νυχτών χτίστηκε από Τούρκους, Κούρδους και Άραβες.
Η Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε από Τούρκους Κούρδους Άραβες υπό τις διαταγές του Σαλαντίν Αϊγιούμπι.
Η Δαμασκός είναι μια πόλη που ανήκει σε όλους.
Το Ντιγιάρμπακιρ είναι μια πόλη που ανήκει σε όλους.
Μάρντιν, Μοσούλη Κιρκούκ Σουλεϊμανίγια Ερμπίλ, Χαλίλ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα είναι πόλεις που ανήκουν σε όλους μας».
Τα άλογα και το Ισλάμ
Με έμφαση στο μεγαλείο του παρελθόντος και με χρήση επικών εικόνων, ο Ερντογάν συνέδεσε την ενότητα με την κυριαρχία. Τα άλογα, τα σπαθιά και οι κραυγές πολέμου αποτέλεσαν αφηγηματικά εργαλεία μιας ρητορικής που προβάλλει τη σύμπραξη ως πολιτισμική υπεροχή.
«Όταν εμείς, δηλαδή Τούρκοι, Κούρδοι και Άραβες, συμμαχήσαμε, ο άνεμος των αλόγων μας φύσηξε από την Κινεζική Θάλασσα μέχρι την Αδριατική.
Μην ξεχνάτε ότι η ειρήνη εξαπλώθηκε στη γεωγραφία από τα άλογά μας.
Είθε ο κρότος των σπαθιών να φέρει ειρήνη σε αυτή την περιοχή.
Κανείς δεν μπορούσε να σταθεί μπροστά στα άλογά μας, τα σπαθιά, τις ασπίδες, τις φωνές και τα τακμπίρ μας»
Μέτωπο ενότητας ενάντια στις ιστορικές ήττες
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε στη συνέχεια για τις συνέπειες της διχόνοιας, αποδίδοντας τις μεγάλες ήττες του Ισλάμ σε εσωτερικές ρήξεις.
«Όταν κάναμε συμμαχίες, κανείς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τον πολιτισμό μας, την τέχνη μας, τη γνώση μας και το επίπεδο ευημερίας μας.
Οι μογγολικοί στρατοί κατέστρεψαν ανελέητα τα ισλαμικά εδάφη. Επειδή οι Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες ήταν διχασμένοι. Οι σταυροφόροι επιτέθηκαν στα ισλαμικά εδάφη. Επειδή οι Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες ήταν χωρισμένοι μεταξύ τους. Χάσαμε τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και χωρίστηκαν σύνορα μεταξύ μας. Χτίστηκαν τείχη. Όποτε χωριστήκαμε, χάσαμε, ηττηθήκαμε. Όποτε κάναμε συμμαχίες, τότε γράφαμε ιστορία».
Ο νέος Πόλεμος Ανεξαρτησίας και το κουρδικό άνοιγμα
Ο Ερντογάν συνέκρινε μάλιστα την επίλυση του Κουρδικού με τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ατατούρκ.
«Σήμερα, ο πυρήνας του Πολέμου της Ανεξαρτησίας αναδιαμορφώνεται. Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα από το διάλογο. Πιστέψτε με, θα ευλογηθούν τα τραπέζια μας, θα υπάρξει ειρήνη στο μεγάλο τουρκικό μας σπίτι. Με αυτή την ευλογία, με αυτή την ειρήνη, θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, θα βαδίσουμε προς το μέλλον, θα κοιτάξουμε προς το μέλλον».
Το μέτωπο της Συρίας και η ελπίδα για αφοπλισμό των Κούρδων κι εκεί
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις με τη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ίσως οδηγήσει σε γενικότερο «κλείσιμο» του Κουρδικού Ζητήματος, το οποίο εκτείνεται και στη γείτονα χώρα.
«Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στη Συρία και τα μηνύματα που δόθηκαν από εκεί ήταν πολύ, πολύ θετικά.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη νέα συριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους μας για την ταχεία δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος.
Πιστεύω ειλικρινά ότι το βιβλίο της τρομοκρατίας θα κλείσει εκεί και η αδελφοσύνη, η ενότητα και η ακεραιότητα θα νικήσουν.
Θα κινητοποιήσουμε τους πόρους μας όχι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά για την ανάπτυξη, την ευημερία, την ευημερούσα και νικηφόρα Τουρκία».