Στο άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία είναι το νέο Ιράν» που δημοσιεύει η Israel Hayom (07/08/25),  ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις Shay Gal προειδοποιεί για τον αυξανόμενο στρατηγικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, παρομοιάζοντάς την με το Ιράν ως προς τις πυρηνικές, στρατιωτικές και αναθεωρητικές της φιλοδοξίες.

Πυρηνικό πρόγραμμα και γεωπολιτικές βλέψεις

Η Τουρκία επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο Άκκουγιου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025. Η εμμονή της στην ανεξάρτητη εμπλουτισμό ουρανίου υποδηλώνει πρόθεση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ρητά ότι δεν αποδέχεται την απαγόρευση κατοχής πυρηνικών από την Τουρκία, την ώρα που το Ισραήλ διαθέτει ήδη τέτοια δυνατότητα.


Αναθεωρητισμός και στρατιωτική επιθετικότητα

Η Τουρκία ενισχύει γοργά τις στρατιωτικές της δυνατότητες με:

  • το βαλλιστικό πύραυλο “Typhoon”, εμβέλειας 560 χλμ,
  • την παραγωγή του μαχητικού stealth “Kaan”,
  • στρατιωτικές βάσεις στη Σομαλία,
  • συνεργασία με το Πακιστάν και τον Νίγηρα σε ζητήματα τεχνογνωσίας και πρώτων υλών.

Παράλληλα, εντείνει τις απειλές προς την Ελλάδα και συνεχίζει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ. Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” προωθεί την τουρκική κυριαρχία σε θάλασσα και αέρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στρατηγικός κίνδυνος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εκμεταλλεύεται την ιδιότητα αυτή για να προστατεύεται από διεθνείς συνέπειες, ακόμα και όταν υπονομεύει τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Παρά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ προώθησε την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, εξέλιξη που θα ενίσχυε περαιτέρω τον Ερντογάν.

Το άρθρο τονίζει την αντίφαση στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς η Ε.Ε. ενέκρινε πρόσφατα το πρόγραμμα SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα ασφαλείας, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατοχή της Κύπρου και τις απειλές κατά της Ελλάδας.

Ισραηλινή απάντηση

Η ισραηλινή στρατηγική αντίδραση, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Nagel (2025), θεωρεί την Τουρκία απειλή μεγαλύτερη από το Ιράν. Το Ισραήλ ενισχύει:

  • τη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω στρατιωτικών ασκήσεων και ενεργειακής συνεργασίας,
  • τη συνεργασία με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, που επίσης ανησυχούν για τις τουρκικές βλέψεις.

    Παρότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Τουρκία, ο Shay Gal υπογραμμίζει ότι πρέπει να διατηρεί ικανότητα στρατιωτικής απάντησης, όπως και απέναντι στο Ιράν.

Καταληκτικά, ο Shay Gal, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής και γεωστρατηγικής, επισημαίνει ότι η αδράνεια της Δύσης έναντι των τουρκικών φιλοδοξιών είναι επικίνδυνη και ασυνεπής, δημιουργώντας έναν νέο απρόβλεπτο δρώντα στην περιοχή, ενδεχομένως ακόμα πιο απειλητικό από το Ιράν.