Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υποχρεωτικά τη χρήση χημικού ευνουχισμού για σεξουαλικά αδικήματα, στο πλαίσιο μιας αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος, που αποσκοπεί στην απελευθέρωση περισσότερου χώρου στις υπερπλήρεις φυλακές.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης των Εργατικών τον Ιούλιο ήταν η ανακοίνωση σχεδίων για την πρόωρη αποφυλάκιση περισσότερων κρατουμένων για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερπληθυσμού στις φυλακές, η οποία, σύμφωνα με τους Υπουργούς, απειλούσε με «πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης».
Ο πληθυσμός των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο και νωρίτερα φέτος η Κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αστυνομικά κελιά θα χρησιμοποιούνταν προσωρινά για την κράτηση κρατουμένων ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού.
Ανακοινώνοντας τα ευρήματα μιας αναθεώρησης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπάνα Μαχμούντ, δήλωσε ότι η Βρετανία συνέστησε τη συνέχιση ενός πιλοτικού προγράμματος της λεγόμενης «φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση της προβληματικής σεξουαλικής διέγερσης».
«Διερευνώ κατά πόσον είναι δυνατή η επιβολή της προσέγγισης αυτής», δήλωσε στη Βουλή.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα που καταστέλλουν τη λίμπιντο και αυτά που μειώνουν τις σεξουαλικές σκέψεις, σύμφωνα με τηναναθεώρηση.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Ποινών ανέφερε ότι υπάρχει υπερβολική εξάρτηση στην προσέγγιση της κράτησης και ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην Υπηρεσία Επιτήρησης, με μεγαλύτερη ηλεκτρονική παρακολούθηση και σύστημα εποπτείας για τη μείωση της υποτροπής.
Η αναθεώρηση πρότεινε επίσης ένα σύστημα όπου οι παραβάτες μπορούν να κερδίσουν πρόωρη αποφυλάκιση μέσω καλής συμπεριφοράς και συμμόρφωσης με τους κανόνες της φυλακής.
Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποδεχθεί αυτές τις συστάσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει με μια συνιστώμενη μέγιστη ποινή, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραβάτες με βεβαρημένο ιστορικό θα μπορούσαν να παραμείνουν περισσότερο στη φυλακή.
Ο Ντέιβιντ Γκογκ , πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης των Συντηρητικών, που προήδρευσε της αναθεώρησης, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορούσε απλώς να κατασκευάσει περισσότερες φυλακές για να τερματίσει τον υπερπληθυσμό και ότι χρειαζόταν πιο ριζική μεταρρύθμιση.
Πηγή: ΚΥΠΕ