Ανάμεσα σε φιλοφρονήσεις και πολιτικές κολακείες, το ΝΑΤΟ επανατοποθετεί τη γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας ως αντίβαρο στην ανασφάλεια του ευρω-ατλαντικού τόξου.

Τουρκία και εξοπλισμοί: «Είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε τα εμπόδια»

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Αττάλεια, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, τόνισε με σαφήνεια πως το ΝΑΤΟ παραμένει «αποφασισμένος να συνεχίσει τα κίνητρα» για να αρθούν τα εμπόδια στους εξοπλισμούς της Τουρκίας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε μπλοκαρίσματα, όπως αυτά που έχει επιβάλει το Κογκρέσο για τα F-16 ή η Ουάσινγκτον για τα F-35.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της άμυνας», δήλωσε, εκφράζοντας την εναγώνια επιθυμία να διατηρηθεί η Τουρκία εντός του ευρω-ατλαντικού πλαισίου, μη επιτρέποντας πλέον κανενός είδους αμφισβήτηση της τουρκικής στρατιωτικής ενίσχυσης.

ΝΑΤΟ και δαπάνες: «Ζητάμε δεσμεύσεις από τους συμμάχους»

Αναφερόμενος στο Επενδυτικό Σχέδιο της Χάγης, ο Ρούτε επανέλαβε την πάγια θέση της Συμμαχίας για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από όλα τα κράτη-μέλη, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «ανταγωνιστή που παράγει όσα όλοι μαζί σε τρεις μήνες».

«Για να καλύψουμε τα υφιστάμενα κενά στις δυνατότητές μας, εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν δεσμεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε στην ανάγκη αύξησης των βασικών αμυντικών δαπανών», είπε, συνοδεύοντας τη  ρητορική περί αύξησης δαπανών από μια σπουδή υπενθύμισης της τουρκικής συνεισφοράς στη στρατιωτική ισχύ της Συμμαχίας. Ο Ρούτε συνδύασε τη ρωσική απειλή με την ανάγκη παραγωγικής αυτάρκειας και έβαλε ευθέως την τουρκική αμυντική βιομηχανία στο επίκεντρο.

Επαίνους και κεφάλαια για την Τουρκία: «Χρειαζόμαστε τις εταιρείες της Τουρκίας»

«Η Τουρκία διαθέτει έναν ισχυρό και αναπτυσσόμενο πυλώνα αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ζήτημα της αποτρεπτικής ισχύος είναι πρώτα απ’ όλα θέμα επενδύσεων. Η Ρωσία καταφέρνει να παράγει όσα πυρομαχικά παράγει ολόκληρη η Συμμαχία μέσα σε τρεις μήνες — αυτή η ανισορροπία δεν μπορεί να διαρκέσει. Η έκκλησή μου προς όλους τους συμμάχους είναι να αποφύγουμε τους περιορισμούς και τα εμπόδια μεταξύ των κρατών. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες αμυντικές ικανότητες, και οι τουρκικές εταιρείες πρέπει να συμβάλουν στην παραγωγή τους. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται πρόσβαση σε χρηματοδότηση», τόνισε, ζητώντας ουσιαστικά χρηματοδότηση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας από τη Δύση.

Και η μετάβαση από τη «δύσκολη σύμμαχο» στο ρόλο του «αναγκαίου συνεταίρου» ολοκληρώνεται στα χείλη του Ρούτε.

Η Ρωσία ως μακροπρόθεσμη απειλή και η Τουρκία ως «θύμα τρομοκρατίας»

Στην ερώτηση για τη ρωσική απειλή, ο Ρούτε απάντησε ότι η Ρωσία είναι «μακροπρόθεσμη απειλή» και η Κίνα ενισχύεται.

«Η Ρωσία παραμένει μια μακροπρόθεσμη απειλή για τη Συμμαχία. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ενισχύει ραγδαία τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας ενδέχεται να διαθέτει ένα σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Επιπλέον, η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πεδίο απειλής, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία της Τουρκίας και άλλων χωρών-μελών. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, βασική προτεραιότητά μας παραμένει η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».

Διπλωματικά εύσημα για το ρόλο στο Ουκρανικό: «Η Τουρκία είναι στο προσκήνιο»

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία, ο Ρούτε χαρακτήρισε τις τουρκικές φιλοξενίες «καλά οργανωμένες», έδωσε συγχαρητήρια, και υπογράμμισε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας» όσον αφορά ειδικά το Ουκρανικό.

Ο Ρούτε αποθέωσε όχι μόνο τη σημασία της Τουρκίας, αλλά και τις οργανωτικές της ικανότητες.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν απολύτως κρίσιμο ρόλο εντός της Συμμαχίας. Οι πρόσφατες συναντήσεις που φιλοξένησε αποτελούν απτή απόδειξη της σημασίας της. Ήταν εξαιρετικά οργανωμένες και αξίζουν συγχαρητήρια. Η Τουρκία είναι παρούσα και ενεργή — τη βλέπουμε καθημερινά στο προσκήνιο. Αυτή η δυναμική συμμετοχή είναι καίρια.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πέταξε το γκολ αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν αξιοποίησε ευκαιρία που της δόθηκε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι προσέφερε μια ευκαιρία για διάλογο, την οποία η Ουκρανία αξιοποίησε.

Τώρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε και τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους», κατέληξε ο Μαρκ Ρούτε, ΓΓ του ΝΑΤΟ.