Στο τραπέζι μεν, αλλά με τους δικούς της όρους θα συμμετάσχει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη η Μόσχα. 

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε η Ρωσία, όχι με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, αλλά με εκπρόσωπο που θα μεταφέρει τις θέσεις του Κρεμλίνου. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει και τα «εδαφικά ζητήματα», τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των αιτημάτων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τις υπόλοιπες πτυχές της σύγκρουσης, όπως η βιωσιμότητα μιας μελλοντικής συμφωνίας και τα οικονομικά ανταλλάγματα.

«Η αναγνώριση των νέων εδαφικών πραγματικοτήτων είναι απαραίτητη»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ξεκάθαρα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρέσβη στην Μόσχα, Τανζού Μπιλγκίτς, ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη «θα περιλαμβάνουν τη βιώσιμη διευθέτηση και τις επίγειες πραγματικότητες, καθώς και τις εδαφικές ανησυχίες».

Ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, που αναφέρεται στη συνάντηση στη Μόσχα, έστειλε μήνυμα συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά σε κατώτερο επίπεδο τελικά.

«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε υπεύθυνες διαπραγματεύσεις, αλλά αμφιβάλλει για την ικανότητα του άλλου μέρους να καταλήξει σε συμφωνία», σημείωσε.

Το Κίεβο στο στόχαστρο για «αδυναμία διαπραγμάτευσης»

Ο Ριαμπκόφ έκανε και μία αιχμηρή αναφορά στην ουκρανική ηγεσία, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Όπως δήλωσε, «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αναγνώριση των πραγματικοτήτων ‘επί τόπου’ στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συμπερίληψης νέων εδαφών στη Ρωσία», θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή των τετελεσμένων.

Διπλωματικός σταθμός η Κωνσταντινούπολη, αλλά με ασαφείς προοπτικές

Εξηγώντας την επιλογή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, ο Ryabkov ανέφερε ως έναν από τους λόγους τον εντατικό διάλογο της Ρωσίας με την Τουρκία.

Επομένως, η Ρωσία συνεχίζει να προωθεί την Κωνσταντινούπολη ως τόπο διαλόγου και μεσολάβησης, ωστόσο η συμμετοχή της Ρωσίας με εκπρόσωπο και όχι με κορυφαίο πολιτικό ή διπλωμάτη, δείχνει τις περιορισμένες προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο.