Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες που ξέσπασαν το βράδυ χθες, Δευτέρα, και συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο επείγουσας ιατρικής, αφού η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε ανακοινώσει ότι ανέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης.

«Έξι πτώματα εντοπίστηκαν στα σημεία των συγκρούσεων γύρω από το Αμπού Σαλίμ», μια λαϊκή συνοικία της Τρίπολης, ανακοίνωσε το Κέντρο επείγουσας ιατρικής και υποστήριξης.

Συγκρούσεις με βαρέα όπλα --πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών-- ξέσπασαν χθες γύρω στις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας) στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ο Αμπντελγάνι "Γενίουα" ελ Κίκλι, επικεφαλής της Αρχής υποστήριξης στη σταθερότητα, μιας ένοπλης ομάδας με επιρροή που έχει τη βάση της στη συνοικία Αμπού Σαλίμ, στον νότιο τομέα της Τρίπολης.

Έπειτα από μερικές ώρες σφοδρών μαχών, «το υπουργείο Άμυνας δηλώνει πως η στρατιωτική επιχείρηση διεξήχθη με επιτυχία και πως δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να ολοκληρωθεί μια επιχείρηση (...) επιτρέποντας τη διασφάλιση διαρκούς ασφάλειας και σταθερότητας», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε στο μέσο της νύχτας η κυβέρνηση.

«Χαιρετίζω τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και όλα τα μέλη του στρατού και της αστυνομίας που εγκαθίδρυσαν την ασφάλεια και επιβεβαίωσαν την εξουσία του κράτους στην πρωτεύουσα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, σε ανακοίνωση στο X.

«Αυτό που επιτεύχθηκε σήμερα δείχνει πως οι τακτικοί θεσμοί είναι ικανοί να προστατεύσουν την πατρίδα και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια των πολιτών», έγραψε. Πρόκειται «για ένα αποφασιστικό στάδιο προς την εξάλειψη των άτακτων ομάδων και τη εγκαθίδρυση της αρχής σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει θέση στη Λιβύη παρά μόνο για τους κρατικούς θεσμούς, και δεν υπάρχει άλλη αρχή από εκείνην του νόμου», έγραψε ακόμη ο Ντμπεϊμπά.

Η Λιβύη δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα των χρόνων του πολέμου και του χάους που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Συνεχίζει το τρέχον διάστημα να είναι μοιρασμένη στα δυο, με μία κυβέρνηση στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μία ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στην οικογένεια του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Αν και παρατηρείται –συγκριτικά– περισσότερη σταθερότητα εδώ και κάποια χρόνια, ξεσπούν περιοδικά συγκρούσεις ανάμεσα σε κάποιες από τις πολλές ένοπλες ομάδες που είναι παρούσες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο αγώνων για εξουσία ή για ζώνες επιρροής.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης (vid)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP