Η Νορβηγία παραδίδει την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου στη Γροιλανδία, έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια που σημαδεύτηκαν από εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για κατάληψη της Γροιλανδίας. Παρά τις έντονες γεωπολιτικές αντιθέσεις, το Συμβούλιο –που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των οκτώ αρκτικών κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία και Σουηδία)– παρέμεινε ενωμένο και ενεργό.
Ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, γνωστός για τις υπηρεσίες του στο Κυπριακό ως αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι, αν και οι στόχοι ήταν περιορισμένοι, διατηρήθηκαν οι δίαυλοι συνεργασίας, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γροιλανδία αναλαμβάνει τώρα την προεδρία αντί της Δανίας, ως ένδειξη αναθεώρησης των σχέσεών τους, ειδικά μετά τις βλέψεις των ΗΠΑ.
Ο Άιντε επισήμανε ότι, ενώ η περιοχή του Αρκτικού δεν κινδυνεύει άμεσα από πολεμική σύγκρουση, σε περίπτωση ευρύτερης διεθνούς κρίσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο ρόλος της περιοχής θα είναι στρατηγικά κρίσιμος. Η Νορβηγία παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη εθνική στρατηγική ασφάλειας, ενόψει αυξημένων απειλών από τη Ρωσία, κυρίως λόγω της εγγύτητάς της με την πυρηνική βάση της Κόλα.
Παράλληλα, ο Νορβηγός ΥΠΕΞ, άσκησε έντονη κριτική στην Ευρώπη για τη στάση της απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ, κατηγορώντας τη για σιωπή απέναντι σε εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι, Υποστήριξε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, καταδικάζοντας γρήγορα τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά διστάζοντας να πράξει το ίδιο με το Ισραήλ. Τόνισε πως η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως πολιτικών συμμαχιών.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, απέρριψε τις κατηγορίες περί υποκρισίας, λέγοντας ότι η Ουκρανία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση, ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα. Παράλληλα, αρνήθηκε να δηλώσει αν πιστεύει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των διεθνών δικαστηρίων.