Με ενθουσιασμό και με αναθερμασμένη αυτοπεποίθηση υποδέχθηκε σήμερα σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση για το Ουκρανικό, πρόταση που έγινε δεκτή αμέσως από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τη φιλοδοξία της Άγκυρας να αναδειχθεί ξανά ως «αναντικατάστατος διαμεσολαβητής».

Η αποδοχή της συνάντησης από τον Ερντογάν ερμηνεύεται από τα τουρκικά πρωτοσέλιδα σήμερα ως επιβεβαίωση του "διεθνούς ρόλου" της Τουρκίας και της ικανότητάς της να διαμεσολαβεί σε συγκρούσεις, όπου ακόμη και μεγάλες δυνάμεις αδυνατούν να προσεγγίσουν από κοινού το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν εμφανίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως μοναδικός παίκτης που μπορεί να συνομιλεί και με τη Μόσχα και με τη Δύση – ένα αφήγημα που επιχειρεί να επαναφέρει την Τουρκία στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών για ειρήνη.

Το δημοσίευμα της Τουρκιγέ είναι χαρακτηριστικό του τόνου που κυριαρχεί: «Ο νέος κόσμος εγκαθιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη! Η Τουρκία είναι η διεύθυνση της λύσης για τις παγκόσμιες κρίσεις». Εμφανής είναι η προσπάθεια προβολής της Κωνσταντινούπολης ως παγκόσμιας διπλωματικής μητρόπολης.

Η Χουριέτ επιλέγει τον τίτλο «Έξοδος κινδύνου η Κωνσταντινούπολη – Ο Ερντογάν διαμεσολαβητής της ειρήνης», ενισχύοντας το αφήγημα της Τουρκίας ως καταφυγίου για συνομιλίες και εκτόνωση.

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η Σαμπάχ με τον τίτλο «Η Τουρκία εταίρος της διασφάλισης της ειρήνης», προσδίδοντας θεσμική βαρύτητα στον ρόλο της Άγκυρας.

Από την πλευρά της, η Μιλιέτ ενισχύει τη γεωγραφική συμβολή της Τουρκίας με τον τίτλο «Οι δρόμοι της ειρήνης καταλήγουν στην Κωνσταντινούπολη», ενώ η Γενί Σαφάκ εστιάζει στη συνέχιση της διαπραγματευτικής προσπάθειας, με τον τίτλο «Στην Κωνσταντινούπολη από εκεί που άφησαν το νήμα».

Το κλίμα ευφορίας συμπληρώνουν οι τίτλοι των Ακσάμ - «Ας κάνουμε ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη», Τζουμχουριέτ - «Κρίσιμη σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη» και Καράρ - «Στήνεται τραπέζι ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη», όλοι με κεντρικό πυρήνα την τουρκική πρωτοβουλία ως προάγγελο παγκόσμιας διπλωματικής λύσης.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της πρότασης Πούτιν, είναι φανερό πως τα τουρκικά μέσα αξιοποιούν κάθε πρωτοβουλία για την εθνική αφήγησης περί «Τουρκίας ως ομφαλού της γης».