Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι επιχείρησε να επιτεθεί με drones και πυραύλους σε τρεις στρατιωτικές βάσεις της, στις πόλεις Τζαμού και Ουντχαμπούρ στο ινδικό Κασμίρ, και στην Πατχανκότ στο κρατίδιο Παντζάμπ. Η Ινδία υποστηρίζει ότι απέτρεψε τις επιθέσεις, ενώ ακολούθησαν βομβαρδισμοί και διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Τζαμού. Το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται.
Σε απάντηση, η Ινδία εξαπέλυσε την επιχείρηση "Sindoor", πλήττοντας –σύμφωνα με την ίδια– εννέα στόχους "τρομοκρατικής υποδομής" στο Πακιστάν και στο πακιστανικό Κασμίρ. Το Πακιστάν απάντησε ότι οι ενέργειες της Ινδίας αποτελούν επιθετικές ενέργειες, ενώ ισχυρίζεται πως κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά, κάτι που η Ινδία δεν έχει σχολιάσει.
Οι νεκροί και τραυματίες αυξάνονται ραγδαία:
Πακιστάν: 31 νεκροί, 57 τραυματίες από τις ινδικές επιθέσεις.
Ινδία: 16 νεκροί (μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά) από πακιστανικά πυρά στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Έχουν αναφερθεί εκκενώσεις αμάχων σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σε καταφύγια.
Η κρίση προκλήθηκε από την επίθεση της 22ας Απριλίου στην τουριστική περιοχή Παλγκάμ, όπου σκοτώθηκαν 26 Ινδοί πολίτες. Η Ινδία αποδίδει την επίθεση στην τρομοκρατική ομάδα Lashkar-e-Taiba, με δεσμούς στο Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τα Ηνωμένα Έθνη και αρκετές χώρες να καλούν σε αποκλιμάκωση. Το ενδεχόμενο ευρείας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων τρομάζει την παγκόσμια κοινότητα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κρατών με επίκεντρο το Κασμίρ, περιοχή που διεκδικούν από το 1947, αποτελεί διαχρονικό σημείο ανάφλεξης.
Διαβάστε επίσης: Πακιστάν: Κινεζικής κατασκευής J-10 κατέρριψε δύο μαχητικά της Ινδίας