Η Άγκυρα δηλώνει πολυμέτωπη παρουσία σε Αιγαίο και Μεσόγειο με την άσκηση Θαλασσόλυκος-II

Η Τουρκία πυκνώνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων, προβάλλοντας τη διαλειτουργική της αρτιότητα και το διπλωματικό της αποτύπωμα.

Η Εβδομαδιαία Συνάντηση Ενημέρωσης Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση της Ταξιαρχίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας, με τον αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτούρκ να παρουσιάζει το εύρος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του τουρκικού στρατού.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας, πέραν όλων των επιχειρήσεων και αποστολών που εκτελούν επί του παρόντος, συνεχίζουν αδιάλειπτα τις ασκήσεις και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσουν τη μαχητική τους αποτελεσματικότητα, να αυξήσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την αποτρεπτικότητά τους και να βελτιώσουν τα προσόντα του προσωπικού τους με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για τις συνθήκες της εποχής και τη μεταβαλλόμενη φύση του πολέμου».

Από τις 6 έως τις 17 Μαΐου πραγματοποιείται η μεγάλης κλίμακας άσκηση Θαλασσόλυκος-II στη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαν 120 πλοία, 7 μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα και 85 αεροσκάφη από όλες τις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμενικού.

Η άσκηση αποσκοπούσε στη «βελτίωση των δυνατοτήτων λήψης αποφάσεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών και τη δοκιμή κοινών διαδικασιών διαλειτουργικότητας».

Στην ίδια άσκηση ενεπλάκησαν και πολιτικοί φορείς, όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Δασών, Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Στις 15 Μαΐου, στην Αττάλεια, θα διεξαχθούν οι δραστηριότητες της «Ημέρας Διακεκριμένου Παρατηρητή» με εκπαιδευτικά πυρά και εκτοξεύσεις κατευθυνόμενων πυραύλων ATMACA και SM-1.

Σειρά νέων στρατιωτικών σεναρίων σε τουρκικό έδαφος και διεθνή συμμετοχή

Πολυπλόκαμη είναι και η εμπλοκή της Τουρκίας σε ασκήσεις από την Αδριανούπολη μέχρι τη Σμύρνη.

Εντός του Μαΐου ανακοινώθηκαν και άλλες παράλληλες ασκήσεις με γεωγραφική διασπορά και ετερογενή σενάρια. Συγκεκριμένα:

  • Στη Σμύρνη, διεξάγεται η άσκηση «EFES-2025 – Κέντρο διοίκησης υποβοηθούμενο από υπολογιστή»
  • Στην Άγκυρα, η άσκηση «έρευνας και διάσωσης» σε συνεργασία με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»
  • Στην Αδριανούπολη, η άσκηση «Θράκη-2025»
  • Στην Κωνσταντινούπολη, η άσκηση «Ευρασιατική Ειρήνη» (Eurasian Peace)

Τούρκος στρατηγός σε καίρια θέση στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το διορισμό Τούρκου στρατηγού στο ΝΑΤΟ:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο διευθυντή στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο (IMS) του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ταξίαρχος Εράι Ουνγκιουντέρ επιλέχθηκε για την κρίσιμη θέση του “Διευθυντή Συνεργασίας και Ασφάλειας”», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ.

Η Άγκυρα θεματοφύλακας της αποκλιμάκωσης στην Ινδική χερσόνησο

Αναφορικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υιοθέτησε ενωτικό και ειρηνευτικό τόνο:

«Εμείς σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε ότι δεν επιθυμούμε νέες συγκρούσεις στην περιοχή μας και στον κόσμο και καταδικάζουμε τις επιθέσεις που στοχοποιούν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές. Ευελπιστούμε να μειωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών και καλούμε τα μέρη να ενεργήσουν με κοινή λογική», ανέφερε ο Τούρκος αρχιπλοίαρχος, Ζεκί Ακτούρκ, χωρίς καμία αναφορά στους ισχυρισμούς που φέρουν την Τουρκία να έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στον αντίπαλο της Ινδίας, το Πακιστάν.