Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σήμερα σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, τη σημαντικότερη τέτοια συμφωνία για τη Βρετανία μετά το Brexit, στη σκιά των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία μεταξύ της πέμπτης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου οριστικοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και στόχος της είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο κατά 25,5 δισεκ. λίρες (περίπου 34 δισεκ. ευρώ) μέχρι το 2040, με τη φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στις αγορές και τη χαλάρωση των εμπορικών φραγμών.

«Αυτές οι συμφωνίες-ορόσημα θα εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μας και θα είναι καταλύτης για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία και στις δύο οικονομίες μας», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «φιλόδοξη» και «αμοιβαία επωφελή» τη συμφωνία.

Με τη συμφωνία αυτή μειώνονται οι δασμοί σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα και τα τρόφιμα, όπως το αρνί, ο σολομός, οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Θα επιβληθούν ποσοστώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας, το 99% των ινδικών εξαγωγών θα επωφεληθούν από μηδενικού δασμούς. Θα υπάρξουν επίσης ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών σε είδη όπως τα υφάσματα, τα υποδήματα, οι πολύτιμοι λίθοι, τα κοσμήματα, τα αλιεύματα και άλλα.

Και οι δύο χώρες επιδιώκουν εξάλλου να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για να καταργηθούν ορισμένοι από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, προκαλώντας αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Η αναταραχή αυτή έδωσε μια ώθηση στο Λονδίνο και το Νέο Δελχί για να καταλήξουν στη δική τους συμφωνία.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή για το εμπόριο και την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω και γρηγορότερα τη βρετανική οικονομία», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. «Η ενδυνάμωση των συμμαχιών μας και η μείωση των εμπορικών φραγμών με οικονομίες σε όλον τον κόσμο είναι μέρος του σχεδίου μας για μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη οικονομία εδώ στη Βρετανία», πρόσθεσε.

Ο Στάρμερ ανακοίνωσε επίσης ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Μόντι να επισκεφθεί την Ινδία.

Οι συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022 και έγιναν το σύμβολο της ελπίδας της Βρετανίας για μια ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι διαπραγματεύσεις σταματούσαν και επανεκκινούσαν, καθώς η Βρετανία άλλαξε τέσσερις πρωθυπουργούς από εκείνη την ημερομηνία και πέρυσι διενεργήθηκαν εκλογές και στις δύο χώρες.

Η Βρετανία έχει συνάψει πολλές εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit όπως με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς επίσης και με τη CPTPP (Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό), στην οποία μετέχουν 12 χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η συμφωνία με την Ινδία είναι η σημαντικότερη που έχει συναφθεί μετά το Brexit, αφού η Βρετανία θα επωφεληθεί από μια γιγαντιαία αγορά 1,4 δισεκ. κατοίκων. Η Ινδία αναμένεται εξάλλου να γίνει «η τρίτη οικονομία του κόσμου μέσα στην επόμενη τριετία».

Οι εισαγωγές από την Ινδία στη Βρετανία είναι κατά περίπου 33% υψηλότερες από τις βρετανικές εξαγωγές. Η Βρετανία έχει εξάλλου διατηρήσει στενούς οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την πρώην αποικία της και σήμερα 1,9 εκατ. άνθρωποι ινδικής καταγωγής ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών φτάνουν τα 47 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η Βρετανία εξάγει στην Ινδία μη σιδηρούχα μεταλλεύματα, γεννήτριες και βιομηχανικά μηχανήματα και εισάγει πετρέλαιο, ενδύματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το 85% των ινδικών δασμών θα μειωθούν στο μηδέν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι δασμοί στα βρετανικά αυτοκίνητα θα περάσουν από το 100% (και πλέον) στο 10%, μέχρι να φτάσουν σε μια αδιευκρίνιστη προς το παρόν ποσόστωση. Όσο για τους φόρους στο ουίσκι και το τζιν, θα μειωθούν από το 150% στο 75% και, μετά τη δεκαετία, στο 40%.

Ο Μαρκ Κεντ, της Scotch Whisky Association, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία του ουίσκι, εκτίμησε ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας στον τομέα. Οι Βρετανοί καταναλωτές θα δουν από την πλευρά τους να μειώνονται οι τιμές σε ορισμένα ενδύματα, υποδήματα και τρόφιμα, όπως στις κατεψυγμένες γαρίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP