Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στη Bundestag, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ της αποτυχίας του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD να εξασφαλίσει πλειοψηφία στον πρώτο γύρο.
Ο Φρίντριχ Μερτς υπέστη ένα σοκαριστικό πλήγμα, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επικύρωση της εκλογής του ως επόμενου καγκελάριου της Γερμανίας.
Ο Φρίντριχ Μερτς ηγείται του συνασπισμού του μπλοκ CDU/CSU και των Σοσιαλδημοκρατών.
Ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος καγκελάριος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στην Bundestag, προκαλώντας αναστάτωση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.
Συγκεκριμένα, ο 69χρονος Μερτς, ο οποίος ηγήθηκε των συντηρητικών του CDU/CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια εξασφάλισε μια συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κέρδισε μόλις 310 ψήφους ενώ χρειαζόταν 316 για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Υπέρ του ψήφισαν 310 (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές), κατά 307, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και μία άκυρη ψήφος. Από τη διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση.
Αμέσως μετά το άκουσμα του αποτελέσματος ο Μερτς αποχώρησε σκυθρωπός από την αίθουσα για έκτακτες συνομιλίες με την κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU. Αν και θα μπορούσε να διεξαχθεί και εντός της ημέρας μια δεύτερη ψηφοφορία, τελικά δεν θα γίνει, επειδή ο Μερτς και η ομάδα του ανησυχούν για τον κίνδυνος μιας ακόμη ήττας. Για μια δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται και πάλι απόλυτη πλειοψηφία. Εάν και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέες εκλογές. Ο υποψήφιος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος. Εκτός από τον Μερτς, θεωρητικά μπορούν - πλέον - να υποβάλουν υποψηφιότητα και άλλοι υποψήφιοι. Κάθε υποψήφιος πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (πλειοψηφία καγκελαρίου).
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την καγκελαρία-LIVE εικόνα
Πηγή: skai.gr