Εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ απέρριψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την «εμπρηστική» θέση που εξέφρασε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον οποίο είναι καιρός το εμιράτο να «σταματήσει να παίζει διπλό παιγνίδι» και να «αποφασίσει αν είναι με την πλευρά του πολιτισμού ή με την πλευρά της βαρβαρότητας της Χαμάς».

Παρά τις προσπάθειες των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και Χαμάς που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, οι συνομιλίες κάνουν σημειωτόν, με τα μέρη να αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη προόδου.

Το Ισραήλ, που απαιτεί να επιστρέψουν οι 58 όμηροι που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, επιμένει πως η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί και να αποκλειστεί από οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας· το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει ξερά τους όρους αυτούς.

Η Χαμάς από την πλευρά της απαιτεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων —όπως προβλεπόταν στη δεύτερη φάση της συμφωνίας που τερμάτισε το Ισραήλ τη 18η Μαρτίου— και προτείνει απελευθέρωση όλων των ομήρων, ζωντανών και νεκρών, μονομιάς αφού κλειστεί.

Μετά τη δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου που αφήνει να εννοηθεί ότι βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις και πως «το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον δίκαιο πόλεμο με δίκαια μέσα», ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Ντόχα, ανέφερε —κι αυτός μέσω X— ότι «το κράτος του Κατάρ απορρίπτει σθεναρά τις εμπρηστικές δηλώσεις» αυτές, που δεν ανέρχονται στο ύψος «των πιο θεμελιωδών κανόνων πολιτικής και ηθικής ευθύνης».

Επέκρινε ιδίως το ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας προβάλλεται από τον κ. Νετανιάχου ως υπεράσπιση «του πολιτισμού», συνδέοντας το επιχείρημά του με «τη ρητορική καθεστώτων που καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποίησαν ψευδή αφηγήματα για να δικαιολογήσουν εγκλήματα εναντίον αθώων αμάχων».

Θύμισε εξάλλου ότι η απελευθέρωση 138 Ισραηλινών ομήρων δεν επιτεύχθηκε μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά χάρη στη μεσολαβητική προσπάθεια που υπογράμμισε ότι «επικρίνεται άδικα και υπονομεύεται».

Υπογράμμισε την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που απέδωσε στην ασφυκτική ισραηλινή πολιορκία, στις συστηματικές στερήσεις, ιδίως τροφίμων, φαρμάκων και στέγης, και στη «χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας ως μοχλού πολιτικού καταναγκασμού».

Προχθές Παρασκευή το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε επιχειρησιακά σχέδια για επέκταση των επιχειρήσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και χθες Σάββατο άρχισαν να στέλνονται χιλιάδες προσκλητήρια σε εφέδρους να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ