Η εφημερίδα Μιλιέτ βλέπει στον Γεραπετρίτη έναν Έλληνα υπουργό χωρίς προσωπική ατζέντα, σε μια στιγμή που Άγκυρα και Αθήνα μετρούν βήματα επαναπροσέγγισης.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο, με την εφημερίδα Μιλιέτ να αφιερώνει άρθρο του διευθυντή της, Οζάι Σεντίν, στον Έλληνα υπουργό και το πολιτικό του προφίλ.
Με τίτλο «Η ειρήνη διαμορφώνεται με εκείνους που δεν έχουν προσωπική ατζέντα», το άρθρο παρουσιάζει τον Γεραπετρίτη ως έναν αξιόπιστο συνομιλητή που διαχειρίζεται τη δύσκολη ελληνοτουρκική σχέση χωρίς εθνικιστικές κορώνες, αλλά με ρεαλισμό και προσήλωση στον διάλογο.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος διαχωρίζει τον Γεραπετρίτη από άλλους Έλληνες πολιτικούς (σ.σ. Δένδια, χωρίς να τον κατονομάζει) που —κατά τη γνώμη του— χρησιμοποιούν την αντι-τουρκική ρητορική για προσωπικά πολιτικά οφέλη.
Αντιθέτως, τον περιγράφει ως έναν πατριώτη με βαθιά γνώση του διεθνούς δικαίου, που μιλά με συνέπεια, αποφεύγει τη ρητορική έντασης και επιδιώκει μια Ελλάδα ασφαλέστερη μέσω της επίλυσης διαφορών με την Τουρκία.
Η αναφορά στο διεθνές δίκαιο —κρίσιμη παράμετρος στις ελληνοτουρκικές διαφορές— γίνεται με τρόπο που επιχειρεί να γεφυρώσει αντί για να πολώσει: ο Γεραπετρίτης, σημειώνει ο Σεντίρ, δεν το επικαλείται ως «γεμάτο πιστόλι» στο τραπέζι, αλλά ως εργαλείο τεκμηρίωσης και όχι πρόκλησης. Παράλληλα, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τον θετικό τόνο με τον οποίο μίλησε για τον Γεραπετρίτη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με τον οποίο «μπορείς να μιλήσεις με καλή πίστη ακόμα και όταν διαφωνείς».
Ο Σεντίρ τονίζει ότι ο Γεραπετρίτης δεν εργάζεται με όρους εντυπώσεων, αλλά επιλέγει να στηριχθεί στο διεθνές δίκαιο χωρίς να το μετατρέπει σε πολεμικό όπλο. Στο άρθρο περιγράφεται ως ένας πολιτικός με βαθιά γνώση του δικαίου, ικανός να συνδιαλλαγεί με καλή πίστη, ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.
Ο Έλληνας υπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, αισιόδοξος για την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών του 2023, τονίζοντας τη σταθερότητα της επικοινωνίας και την ύπαρξη ενός «πολυεπίπεδου» και «καλά δομημένου διαλόγου».
Η δήλωση επισημαίνεται ως ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει σε μια φάση ουσιαστικής και όχι προσχηματικής επαφής.
Ωστόσο, αναγνώρισε πως το πλέον ευαίσθητο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δεν έχει ακόμη τεθεί επί της ουσίας, κάτι που —όπως είπε— θα πρέπει να γίνει για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης.
Σημαντική πτυχή του άρθρου είναι και η αναφορά στον στρατηγικό ρεαλισμό του Έλληνα υπουργού. Όπως επισημαίνεται, αποφεύγει να αναδείξει την τουρκική αμυντική βιομηχανία ως άμεση απειλή, προτάσσοντας την ανάγκη διαχείρισης ευρύτερων γεωπολιτικών κρίσεων όπως ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση της Μιλιέτ, στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη, αν η αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης οφείλεται στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Γεραπετρίτης, με διπλωματική σαφήνεια, δήλωσε πως ουδέποτε είχε τεθεί επίσημη ημερομηνία, άρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για αναβολή.
Το άρθρο κλείνει με μια λεπτή, αλλά σαφή υπενθύμιση των ελληνικών ενστάσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και με προσωπικές εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι ο Γεραπετρίτης δεν επιδιώκει πολιτικά ανταλλάγματα ή προβολή, και ότι η σχέση εμπιστοσύνης που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά.