Νέα τροπή έλαβε η δίκη για την δολοφονία του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από βίαιο ξυλοδαρμό, ενώ επέστρεφε από την γιορτή αποφοίτησης της αδελφής του, στο Μπαντ Οϊενχάουζεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία.
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη δήλωσε «ντροπή» για το γεγονός ότι οι αρχές ανέκτησαν με καθυστέρηση βίντεο από το περιστατικό και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Η εξέλιξη της δίκης προκαλεί τώρα συζήτηση στη Γερμανία και όχι μόνο, σχετικά με την συμπεριφορά των ανήλικων παραβατών.
Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στην έναρξη της δίκης τον περασμένο Δεκέμβριο από τον εισαγγελέα Κρίστοφ Μάκελ αφορά ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος ατόμου σε αδυναμία αντίδρασης. Ο νεαρός ομογενής δέχθηκε γροθιές και κλοτσιές στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και να υποκύψει στα τραύματά του έπειτα από δύο ημέρες. Βασικός κατηγορούμενος είναι o 18χρονος Σύρος, Μουαφάκ Σ., ενώ δύο 19χρονοι Γερμανοί, ο Νικ Ρ. και ο Φέρντιναντ Ντ., κατηγορούνται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και κλεπταποδοχή.
Διαβάζοντας το κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Φίλιππος Τσάνης και οι τρεις δράστες ενεπλάκησαν σε αντιπαράθεση «χωρίς λόγο» και χωρίς να γνωρίζονται. Συναντήθηκαν τυχαία σε πάρκο κοντά στο σημείο όπου φιλοξενείτο η εκδήλωση για την αποφοίτηση της αδελφής του θύματος, όταν ο Τσάνης με έναν φίλο του αποχωρούσαν.
Ο Κρίστοφ Μάκελ περιέγραψε με λεπτομέρειες την σκηνή, εξηγώντας ότι ο 18χρονος Σύρος χτύπησε εσκεμμένα το θύμα στα πόδια ώστε να πέσει και κατόπιν του κατάφερε σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι με τα χέρια και τα πόδια του, «εν γνώσει του ότι ο 20χρονος θα μπορούσε και να πεθάνει».
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ένας από τους μάρτυρες άφησε εκ παραδρομής να εννοηθεί ότι υπάρχει οπτικό υλικό από το περιστατικό, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκ νέου κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των εμπλεκομένων. Σε ένα από αυτά εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» και τελικά κατέστη εφικτό να ανακτηθούν δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται πιθανότατα άμεσα στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη.
Το συγκεκριμένο άτομο μάλιστα είχε προηγουμένως ενοχοποιήσει αποκλειστικά τον κατηγορούμενο Σύρο, ο συνήγορος του οποίου, μίλησε για ρατσισμό και περιέγραψε τον πελάτη του ως «εύκολο στόχο», ενώ δήλωσε ότι «οι πραγματικοί δράστες ήθελαν να αποδώσουν την ανθρωποκτονία στον πελάτη του, καθώς εάν οι αρχές είχαν ανακτήσει νωρίτερα τα βίντεο, δεν θα είχε απαγγελθεί η κατηγορία» σε βάρος του πελάτη του.
Σύμφωνα ωστόσο με τον εισαγγελέα, ο Μουαφάκ Α. ήταν εκείνος που προκάλεσε τα θανατηφόρα κατάγματα κρανίου στον Φίλιππο Τσάνη. Ίχνη αίματος και DNA του θύματος βρέθηκαν στο παπούτσι του Σύρου.
Η διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονα ξεσπάσματα τόσο του εισαγγελέα όσο και του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε ακόμη και «ηλίθιους» κάποιους από τους μάρτυρες, έχει διακοπεί και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός του Μαΐου. Ο εισαγγελέας πρόκειται επίσης να ασκήσει τώρα νέες διώξεις για ψευδομαρτυρία.
Η υπόθεση όμως προκαλεί ευρύτερη συζήτηση στην Γερμανία, σχετικά με την συμπεριφορά των ανήλικων παραβατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «WELT», οι μάρτυρες ήταν «σοκαριστικά μη συνεργάσιμοι, προκλητικοί και κυνικοί, ενώ ψεύδονταν απροκάλυπτα».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για το έγκλημα, τα λεγόμενα βίαια εγκλήματα μεταξύ εφήβων αυξήθηκαν ελαφρώς από 19.609 υπόπτους το 2023 σε 19.912 το 2024. Σχεδόν το 90% των υπόπτων για δράστες είναι άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση, 2.371 στους 100.000 εφήβους ήταν το προηγούμενο έτος ύποπτοι για κάποια παράβαση.
Οι ειδικοί δεν έχουν σαφείς απαντήσεις. Η εγκληματολόγος Κίρστιν Ντρένκαχν, καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες για τη συμπεριφορά των εφήβων στο δικαστήριο.
Υπάρχουν επίσης πολύ λίγοι που ειδικεύονται σε αυτήν την ομάδα. Η κοινωνική λειτουργός Ρεγγίνα Λίχτενσταϊν, η οποία εργάζεται με νεαρούς δράστες εδώ και πολλά χρόνια στο Βερολίνο, δηλώνει στο περιοδικό ότι από την εμπειρία της, οι ανήλικοι δράστες «ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν ή τι έχουν κάνει» και κάνει λόγο για «αυξανόμενη βιαιότητα», την οποία αποδίδει και στα social media.
Δηλώνει μάλιστα έκπληκτη από το πώς συμπεριφέρεται αυτή η γενιά, πώς μιλούν ο ένας στον άλλον και ο ένας για τον άλλον. «Λαχταρούν να ξεπερνούν όρια. Για αυτούς, δεν υπάρχει πια τίποτα που να μην επιτρέπεται», σημειώνει η κυρία Λιχτενστάιν.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Άρχισε η δίκη για τον θάνατο του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Πηγή: newsit