Ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νουχ Γιλμάζ, θα απευθύνει σήμερα Τετάρτη προφορική δήλωση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), στο πλαίσιο των συμβουλευτικών διαδικασιών για τις νομικές ευθύνες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τοποθέτηση του κ. Γιλμάζ εντάσσεται στην εξέταση που διενεργεί το Δικαστήριο κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία στις 19 Δεκεμβρίου 2024 ζήτησε γνωμοδότηση σχετικά με τις νομικές συνέπειες των πράξεων του Ισραήλ στη Παλαιστίνη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση, την οποία συνυπέγραψαν 52 χώρες —μεταξύ αυτών και η Τουρκία— επικεντρώνεται στις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ισραήλ, έναντι των Ηνωμένων Εθνών, διεθνών οργανισμών και τρίτων χωρών.

Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το Διεθνές Δικαστήριο προσκάλεσε τον ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη του και την Παλαιστίνη (με καθεστώς παρατηρητή) να υποβάλουν έγγραφες και προφορικές δηλώσεις. Η Τουρκία υπέβαλε το γραπτό της υπόμνημα στις 27 Φεβρουαρίου.

Συνολικά, 45 κράτη και διεθνείς οργανισμοί έχουν αποστείλει γραπτές τοποθετήσεις, ενώ οι Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, Αραβικός Σύνδεσμος και Αφρικανική Ένωση έγιναν επίσης δεκτοί στη διαδικασία μετά από σχετικό αίτημα.

Οι προφορικές ακροάσεις ενώπιον του Δικαστηρίου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 28 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, με τη συμμετοχή 44 κρατών και διεθνών οργανισμών. Η τοποθέτηση της Τουρκίας αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα Χάγης, 1300 GMT).

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, με αποστολή την επίλυση νομικών διαφορών μεταξύ κρατών και την έκδοση συμβουλευτικών γνωμοδοτήσεων για νομικά ζητήματα που του υποβάλλονται από εγκεκριμένα όργανα του ΟΗΕ.

Όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών συμμετέχουν στο καταστατικό του ICJ, ωστόσο μόνο συγκεκριμένα όργανα και οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα να ζητούν συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις.