Η σουηδική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες, με σκοπό –όπως αναφέρεται– την ενίσχυση της σύνδεσης ανάμεσα στην εργασία και την κοινωνική στήριξη. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις που παρουσίασε επίσημα η κυβέρνηση, όσοι πάνε στη Σουηδία για να εγκατασταθούν θα πρέπει σταδιακά να αποκτούν το δικαίωμα σε παροχές, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και τη συνεισφορά τους μέσω φόρων.

Συγκεκριμένα, για να έχει κανείς πρόσβαση σε παροχές όπως επίδομα τέκνων, γονική άδεια ή επίδομα ασθένειας, θα απαιτείται διαμονή τουλάχιστον πέντε ετών εντός μιας περιόδου δεκαπέντε ετών. Για τη λήψη οικονομικής βοήθειας, θα χρειάζεται πενταετής νόμιμη και συνεχής παραμονή στη χώρα, εκτός αν πρόκειται για Σουηδό πολίτη ή κάποιον που αντιμετωπίζεται ισότιμα.

Οι προτάσεις δεν θα ισχύουν για τους πρόσφυγες ή για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, καθώς οι διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Σουηδίας επιβάλλουν την ίση μεταχείριση αυτών των ομάδων. Προβλέπονται, επίσης, ορισμένες εξαιρέσεις: για παράδειγμα, η περίοδος αναμονής μπορεί να μειώνεται αν κάποιος εργάζεται και έχει εισόδημα, ενώ οικονομική βοήθεια θα μπορεί να χορηγείται σε επείγουσες περιπτώσεις, ακόμη και αν δεν πληρούνται πλήρως οι όροι.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι, Ένα επιπλέον κίνητρο πίσω από τα μέτρα είναι η πρόθεση να περιοριστεί η μετανάστευση που βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά κίνητρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, εάν εφαρμοστούν οι προτεινόμενοι κανόνες, η μετανάστευση στη Σουηδία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5% έως 10%, δηλαδή κατά περίπου 1.200 με 1.300 άτομα τον χρόνο.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άννα Τένιε δήλωσε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της κοινωνικής πολιτικής με την εργασία, θέτοντας για πρώτη φορά –όπως είπε– πραγματικούς όρους στο πλαίσιο της ένταξης. Τόνισε, επίσης, ότι η εξαίρεση των προσφύγων, καθώς και των Ουκρανών που έχουν καταφύγει στη Σουηδία λόγω του πολέμου, είναι αναμενόμενη και απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεξεργαστεί περαιτέρω τις προτάσεις της επιτροπής πριν καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο. Εφόσον εγκριθούν, οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2027.