Το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, που σύμφωνα με τις προσδοκίες θα διεξάγονταν αρχές του χρόνου και έπειτα την Άνοιξη και θα λειτουργούσε ως δίαυλος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φαίνεται πως έχει οδηγηθεί επ’ αόριστον στο ράφι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ «προεξοφλεί» σήμερα την «αναβολή του», βλέποντας ακόμη και «δάκτυλο» Ισραήλ στην εξέλιξη.
Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι «σεναριογράφος» και όχι «κομπάρσος»
Καμία επίσημη ανακοίνωση
Το πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία σχετική επίσημη ή έστω μέσω ‘πηγών’ αναφορά εκ μέρους της Άγκυρας για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας. Η σιωπή αυτή λειτουργεί σαν λευκός καμβάς πάνω στον οποίο τα τουρκικά μέσα – και ιδιαίτερα τα φιλοκυβερνητικά – προβάλουν ερμηνείες αρνητικές και αναβλητικές.
Ο Ιμάμογλου στη φυλακή, το ΑΣΣ στο περιθώριοΕνδιαφέρον είναι ότι η τουρκική πολιτική ανάλυση βλέπει την εξωτερική πολιτική να έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις εσωτερικές κρίσεις. Ο Τούρκος αναλυτής Μουράτ Γετκίν, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Παραπάτημα στην εξωτερική πολιτική: Τι πρέπει να κάνει ο Φιντάν όσο ο Ιμάμογλου είναι στη φυλακή;», εντάσσει την αναβολή του ΑΣΣ στις παράπλευρες συνέπειες της υπόθεσης Ιμάμογλου.
«Η υπόθεση Ιμάμογλου έριξε επίσης σκιά στις συναντήσεις του ΑΣΣ υπό την προεδρία του Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το πρωτοσέλιδο σήμερα της Μιλιέτ μετατρέπει την αναβολή του ΑΣΣ σε ένδειξη γεωπολιτικής ήττας της Ελλάδας και του Ισραήλ, εντάσσοντας την εξέλιξη σε ένα «μετα-Τραμπικό» σκηνικό, όπου η Τουρκία επανέρχεται ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη. Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η σύνοδος «είχε κανονιστεί», αλλά αναβλήθηκε, επειδή αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες υπέρ της Άγκυρας.
«Αναφέροντας ότι η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ, θα είναι μεταξύ των ηττημένων παραγόντων στη νέα εικόνα, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι δύο αυτές χώρες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τραμπ στις εντάσεις Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί λόγω των εξελίξεων στη Συρία, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους για να αποτρέψουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ακυρωθεί η πώληση των F-16 Vipers μέσω πιέσεων».
«Δάκτυλος» Ισραήλ στην αναβολή του ΑΣΣΗ Μιλιέτ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υπονοώντας ακόμα και ισραηλινή ανάμειξη στην αναβολή. Παρουσιάζει την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Μητσοτάκη μέσα στον Απρίλιο και τη συνακόλουθη αναβολή του ΑΣΣ σε παρέμβαση του Τελ Αβίβ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Τουρκία στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, η επίσκεψη και η συνάντηση του ΑΣΣ Τουρκίας-Ελλάδας που επρόκειτο να διεξαχθεί παράλληλα αναβλήθηκαν. Έχει επίσης έρθει στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα κατά πόσο το Ισραήλ βρίσκεται πίσω και από αυτήν την εξέλιξη».
Σενάριο ελληνο-ισραηλινής υπονόμευσης
Σε μια ακόμη πιο ευθεία στοχοποίηση, ο καθηγητής Μεχμέτ Σεϊφεττίν Ερόλ από το think tank ANKASAM κατηγορεί ευθέως την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι δρουν υπό την καθοδήγηση του Ισραήλ.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέστειλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σε μια διαδικασία που θέτει ως προτεραιότητα τη συνεργατική επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ενώπιον των αυξανόμενων περιφερειακών-παγκόσμιων κρίσεων και αβεβαιοτήτων και η οποία στοχεύει σε μια νέα εποχή με τη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, φαίνεται ότι το ελληνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή της ισραηλινής πολιτικής».
Ο ίδιος προσπαθεί να αποδώσει σε «τρίτους» την αποτυχία να διατηρηθούν ενεργοί οι δίαυλοι με την Ελλάδα, αλλά και να παρουσιάσει την όποια διπλωματική στασιμότητα ως προϊόν διεθνούς συνωμοσίας.
«Το Ισραήλ φαίνεται να έχει παρασύρει για άλλη μια φορά τον Μητσοτάκη στη στρατηγική του για περικύκλωση και καταστολή της Τουρκίας, μια στρατηγική στην οποία το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου έχει εμπλακεί από το 2009. Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιρροή σαφής σε ΕΕ και ΗΠΑ, είναι ορατή και στην απόφαση της Αθήνας. Τα δύο κράτη [Ελλάδα-Ισραήλ] δεν αισθάνονται άνετα με τον περιφερειακό-παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός δείκτης της συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ-Αθήνας και ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ με στόχο την Τουρκία. Περιέχει επίσης το μήνυμα ότι το δίδυμο Ισραήλ και Ελλάδας θα συνεχίσει την αναζήτηση αποτελεσματικών κινήσεων μέσα από κρίσεις το επόμενο διάστημα. Οι δηλώσεις και των δύο κρατών με στόχο την τουρκική εσωτερική πολιτική είναι αρκετά αξιοσημείωτες από αυτή την άποψη», υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής στη Μιλιέτ.