Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, θα φιλοξενήσει σήμερα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Bενιαμίν Νετανιάχου, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στον Λευκό Οίκο από την ανακοίνωση της νέας αμερικανικής πολιτικής για τους δασμούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κρίση των ομήρων στη Γάζα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις σχέσεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και τη σχέση Ισραήλ-Τουρκίας.
Σκηνικό έντασης στη Συρία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμενόμενη συζήτηση γύρω από τις τουρκικές παρεμβάσεις στη Συρία και τη στήριξη της Άγκυρας στη νέα μεταβατική κυβέρνηση του Άχμαντ αλ-Σάαρα, πρώην ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα. Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία για πιθανές συγκρούσεις με την Τουρκία, που παραμένει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αν και οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες.
«Δεν επιζητούμε σύγκρουση με την Τουρκία», ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος. «Όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να παγιώσει στρατιωτική παρουσία στα σύνορά μας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Νετανιάχου θα ζητήσει από τον Τραμπ τη χάραξη “ζωνών επιρροής” εντός του συριακού εδάφους.
Ισραηλινά πλήγματα και προειδοποιήσεις
Το Ισραήλ συνεχίζει να τηρεί αυστηρή πολιτική αποτροπής στη νότια Συρία. Στις 3 Απριλίου, ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν στη βάση Τ4, πρώην στρατιωτική εγκατάσταση του καθεστώτος Άσαντ, η οποία φέρεται να επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως βάση drone.
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον αλ-Σάαρα: «Αν επιτρέψετε σε δυνάμεις εχθρικές προς το Ισραήλ να εισέλθουν στη Συρία και να απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα».
Αναλύσεις ειδικών
Ο Μαρκ Ντούμποβιτς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD), σχολίασε:
«Το Ισραήλ διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους απέναντι στην Τουρκία, παρά τη βαθιά τουρκική διείσδυση στη Συρία – σε βαθμό που καθιστά τη ζώνη ασφαλείας του Νετανιάχου σχεδόν ασήμαντη. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, γνωρίζει καλά το ύφος εξουσίας του Ερντογάν και δεν ξεγελιέται εύκολα από τις απειλές. Η κριτική του στο ΝΑΤΟ ίσως τελικά του προσφέρει πλεονεκτήματα, μειώνοντας τη στρατηγική επιρροή της Άγκυρας».
Ο Σινάν Τζιντί, ανώτερος συνεργάτης του FDD, τόνισε:
«Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αγνοεί άλλο την πραγματικότητα. Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία; Είναι κατοχή; Μια νέα μορφή "κηδεμονίας"; Ή μήπως προσομοιάζει με ντε φάκτο προσάρτηση, όπως στην περίπτωση της βόρειας Κύπρου; Είναι ώρα η αμερικανική πολιτική να αρχίσει να αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους».