Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε χρόνο να συγχαρεί τον «φίλο» του Τραμπ, εκφράζοντας αισιοδοξία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και επίλυση κρίσεων, όπως το Παλαιστινιακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία φαίνεται να έχει αναζωπυρώσει ελπίδες και προσδοκίες στην Άγκυρα, η οποία διακρίνει ευκαιρίες για βελτίωση σχέσεων, αλλά όχι ο τύπος και η πολιτική ανάλυση, που παραμένουν ρεαλιστές, προβλέποντας αβεβαιότητα και πιθανές δυσκολίες στην πράξη, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η Μέση Ανατολή και η διαχείριση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

 

Ερντογάν και Ιμάμογλου στους συγχαίροντες

Με έντονη ικανοποίηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον «φίλο» του, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια ανάλογη κίνηση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συνεχάρη επίσης τον Τραμπ, διατηρώντας ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον ενόψει των δικών του πολιτικών φιλοδοξιών.

 

Η εύκολη επανασύνδεση με τον Τραμπ

Ο ιδιαίτερα γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, εκτιμά πως ο Ερντογάν δεν θα δυσκολευτεί να επανασυνδεθεί με τον Τραμπ, ανατρέχοντας και στην περυσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε συγχαρεί προσωπικά τον Ερντογάν για την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία. Ο Τραμπ είχε τότε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «φίλο» του, δείχνοντας ότι οι σχέσεις τους παρέμεναν στενές.

«Ο Ερντογάν δεν θα δυσκολευτεί να επανασυνδεθεί με τον Τραμπ.

Αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ πέρυσι όταν ο Ερντογάν κέρδισε άλλη μια θητεία:

‘Συγχαίρω τον Ερντογάν για τη μεγάλη και άξια νίκη του. Ο Ερντογάν είναι φίλος και τον ξέρω καλά’», υπενθυμίζει ο Ραγκίπ Σοϊλού, ασκώντας στη συνέχεια αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, η οποία κατηγορείται για αδράνεια στο θέμα της Γάζας και για ανοχή στην ισραηλινή πολεμική μηχανή.

Επίσης, σύμφωνα με τον Σοϊλού, η προσέγγιση Τραμπ απέναντι στους μουσουλμάνους ψηφοφόρους, παρόλο που έγινε για ψηφοθηρικούς/λαϊκίστικους λόγους, όπως αναγνωρίζει, ενίσχυσε την εικόνα του ως ηγέτη που είναι πιο ανοιχτός στους μουσουλμάνους, έναντι των Δημοκρατικών.

«Η Χάρις δεν έδωσε ούτε πέντε λεπτά στους Αμερικανούς μουσουλμάνους στο συνέδριο των Δημοκρατικών, ενώ ο Τραμπ τους φιλοξένησε στις συγκεντρώσεις του, υποσχόμενος μάλιστα τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Λαϊκισμός ή όχι. Δεν θέλετε να πάτε κόντρα στους ψηφοφόρους σας», σχολιάζει.

 

Γενί Σαφάκ: «Μην είμαστε αφελείς...»

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αν και αποδέχεται τη γενική ικανοποίηση για την εκλογή Τραμπ, διατηρεί επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι θα ήταν αφελές να περιμένει κανείς μια φιλο-παλαιστινιακή στροφή από έναν πρόεδρο που υπήρξε ο πιο φιλο-Ισραηλινός Αμερικανός ηγέτης στην ιστορία των ΗΠΑ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, αν και ο Τραμπ ενδέχεται να αποφύγει έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις υπέρ των παλαιστινιακών συμφερόντων.

«Θα ήταν αφελές να περιμένουμε από τον Τραμπ, τον πιο φιλο-Ισραηλινό πρόεδρο στην ιστορία κατά την πρώτη του θητεία, να κάνει ένα βήμα υπέρ της Παλαιστίνης, αλλά θα αντισταθεί στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην περιοχή που θα κατακλύσει την Αμερική», σχολιάζει η ναυαρχίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

 

Η εποχή Τραμπ φέρνει ευκαιρίες και κινδύνους για την Τουρκία 

Για την πολιτική αναλύτρια Ασλί Αϊντίντασμπάς, η επανεκλογή Τραμπ δεν είναι παρά η απαρχή μιας νέας, ταραχώδους εποχής. Βλέπει στην προεδρία του όχι μόνο αναταραχή στις διεθνείς ισορροπίες αλλά και σημαντικές αλλαγές σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων. Όπως τονίζει, αυτή η δύσκολη περίοδος κρύβει τόσο παγίδες όσο και ευκαιρίες, κάνοντας επιτακτική μια προσεκτική στρατηγική από πλευράς της Άγκυρας.

«Η νίκη του Τραμπ θα προκαλέσει μια μεγάλη αναταραχή στον κόσμο. Από την οικονομία μέχρι τις διεθνείς σχέσεις, τα πάντα θα αλλάξουν. Αυτό θα φέρει παγίδες και ευκαιρίες για την Τουρκία. Αρχίζει μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να διαχειριστεί πολύ καλά», σημειώνει η Αϊντίντασμπάς.

 

Οι διπλωματικές προκλήσεις

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ, Εφέ Τοκντεμίρ, προειδοποιεί ότι η περίοδος Τραμπ είχε επίσης δυσκολίες για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, όπως η κρίση των S-400 και η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον. Παρόλο που η τουρκική κοινή γνώμη δείχνει να συμπαθεί τον Τραμπ (η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη υποστήριξη προς τον Τραμπ), ο Τοκντεμίρ σημειώνει ότι οι σχέσεις είχαν φτάσει στο ναδίρ κατά την προηγούμενη θητεία του, με πιθανότητα νέων κρίσεων και ευκαιριών στη νέα περίοδο.

«Οι κρίσεις και οι ευκαιρίες μπορεί να είναι και πάλι στο τραπέζι», προειδοποιεί ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

 

Η Μέση Ανατολή θα αλλάξει επί Τραμπ

Αναλυτές, όπως η Rosaleen Carroll στο Al-Monitor σημειώνουν, επίσης, ότι η επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία σηματοδοτεί «σημαντικές αλλαγές για τη Μέση Ανατολή».

Παρά την πρόσφατη τουρκική υποστήριξη στον Τραμπ, η Άγκυρα γνωρίζει καλά πως τα συμφέροντα της Αμερικής δεν ευθυγραμμίζονται με τα δικά της στην περιοχή.

 

Θετική η οικονομική αντίδραση

Η οικονομική αγορά στην Τουρκία υποδέχθηκε θετικά, πάντως, την εκλογή Τραμπ, με το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης να σημειώνει άνοδο κοντά στο 3% και τη λίρα να ενισχύεται κατά 2% έναντι του ευρώ και 0.10% έναντι του δολαρίου. Η θετική αυτή αντίδραση αντανακλά τις ελπίδες για μια περίοδο καλών αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, αν όχι και οικονομικής σταθερότητας.