Το γεγονός ότι στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα έχασε πολύτιμους ψήφους σε ορισμένες επαρχίες που οι Κούρδοι της Τουρκίας αποτελούν την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού, προβληματίζει τόσο το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα όσο και τους υποστηρικτές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν για ανατροπή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Παρά το γεγονός ότι την Κυριακή ο κ. Κιλιτσντάρογλου έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, το Κόμμα Πράσινης Αριστεράς (ΚΠΑ), το οποίο υποστηρίζουν οι Κούρδοι και συνιστώσες της τουρκικής Αριστεράς έχασε ψήφους σε ορισμένες επαρχίες. Μία από τις πόλεις όπου το κόμμα έχασε ψήφους ήταν το Ντιγιάρμπακιρ. Στο Ντιγιάρμπακιρ, χάθηκε μια βουλευτική έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΔΚΛ) που συμμετείχε στις εκλογές υπό τη σκέπη του ΚΠΑ. Παρόμοια εξέλιξη ήρθε στο προσκήνιο και στο Μπάτμαν. Απώλειες ποσοστών παρατηρήθηκαν και σε Μάρντιν και Ούρφα.
Η άποψη των ειδικών
Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη ενημερωτική πύλη «Αρτί Γκερτσέκ» και τον λέκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντίτζλε, αναπληρωτή καθηγητή Βαχάπ Τζοσκούν, η συμμαχία των Κούρδων με το στρατόπεδο του κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κουρδική πλευρά. Το γεγονός ότι το κουρδικό κίνημα δεν συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του υποψήφιο σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εκλογική βάσης του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (ΕΚΤ), κυρίως στη δυτική Τουρκία, υπήρξαν οι άλλοι παράγοντες που στέρησαν πολύτιμους ψήφους από το κίνημα.
Παρόμοια άποψη έχει και ο διευθυντής της εταιρίας ερευνών «Rawest», Ροζ Γκιρασούν, ο οποίος προσθέτει ότι μετά το νέο κύμα καταστολής, η πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος παραμένει δίχως χαρισματική ηγεσία και μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να κινητοποιήσει πολιτικά ολόκληρη την εκλογική βάση του. Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμονας Χασάν Κιλίτς, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το ΚΠΑ απέτυχε να διαβάσει την εκλογική του βάση».
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι απώλειες του κουρδικού κινήματος ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που ακολουθεί στις 28 Μαΐου. Σε περίπτωση που στο διάστημα που απομένει το κουρδικό κίνημα δεν καταφέρει να επουλώσει τις πληγές του, το έργο του κ. Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να είναι δυσκολότερο, αν όχι σε ολόκληρη την Τουρκία σίγουρα στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας.
Πηγή: ΚΥΠΕ