Με ετήσιο τόκο 8,76% και αυτοτελή πρόστιμα 10%-30% θα επιβαρύνονται πλέον οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Με το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ αν οι φορολογικές οφειλές δεν καταβληθούν από τον υπόχρεο εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας θα επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, δηλαδή 8,76% ετησίως
Με το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ αν οι φορολογικές οφειλές δεν καταβληθούν από τον υπόχρεο εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας θα επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, δηλαδή 8,76% ετησίως. Αντίθετα όταν το Δημόσιο θα καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα πληρώνει τόκο 6%, εφόσον η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 90 ημέρες.
Επιπλέον, εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει 2 μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία, θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου. Μετά την πάροδο 2 ετών θα ανέρχεται στο 30% του φόρου.
Οι τόκοι θα υπολογίζονται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου. Το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο θα υπολογίζονται οι τόκοι καθορίστηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε 8,51 μονάδες ετησίως με προσαύξηση κατά το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Το επιτόκιο αυτό από τις 13 Νοεμβρίου 2013, οπότε επήλθε η τελευταία μεταβολή, είναι 0,25%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 8,76% (8,51% +0,25%).
Τσουχτερά πρόστιμα για μη πληρωμή χρεών στο Δημόσιο
Με το νέο αυτό σύστημα των διπλών επιβαρύνσεων με πρόστιμα και τόκους, τα επιπλέον ποσά που θα καλείται να πληρώσει κάθε οφειλέτης ληξιπρόθεσμου χρέους θα ανέρχονται στο 11,46% της αρχικής οφειλής μόλις κλείσουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής και θα φθάνουν στο 28,76% μόλις κλείσει ένας χρόνος.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει μια οφειλή 1.000 ευρώ, τότε τον πρώτο μήνα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας θα επιβαρυνθεί με 7,30 ευρώ, στους δύο μήνες η επιβάρυνση θα αυξηθεί στα 114,60 ευρώ, ενώ με την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας η επιβάρυνση της οφειλής θα ανέλθει σε 287,60 ευρώ.
Το πρόστιμο θα υπολογίζεται και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης με βάση τον χρόνο κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.
Από την άλλη πλευρά, όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους πάνω από 90 ημέρες, θα οφείλει στον φορολογούμενο τόκο 0,25+5,75=6%.
Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει ότι το Δημόσιο οφείλει να επιστρέφει τα ποσά φόρων ή ΦΠΑ που οφείλει μέσα σε 90 ημέρες. Τα ποσά των επιστροφών προβλέπεται όμως ότι θα συμψηφίζονται νωρίτερα με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιστροφής. Αν το Δημόσιο καθυστερήσει να επιστρέψει φόρους έστω και μία ημέρα μετά την 90ή από το αίτημα της επιστροφής, ο τόκος υπολογίζεται και για τις προηγούμενες 90 ημέρες.
Δηλώσεις χωρίς πληρωμή των φόρων
Την πλήρη αποσύνδεση της υποβολής όλων των δηλώσεων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.) από την καταβολή των φόρων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Θεοχάρη, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει τη δήλωση και θα λαμβάνει ταυτότητα οφειλής για να πληρώνει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και έτσι καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή των οφειλών στα ταμεία των ΔΟΥ. Μάλιστα οι δηλώσεις ΦΠΑ θα παραλαμβάνονται χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ, ενώ σχεδιάζεται η επαναφορά της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ στις 26 του κάθε μήνα αντί στις 20.
Επίσης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τη δυνατότητα που έχει πλέον η φορολογική διοίκηση να προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση. Μόλις αυτός υποβάλει δήλωση, τότε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός θα ακυρώνεται. Με νέες διατάξεις ο προσδιορισμός φόρου θα γίνεται με έμμεσες τεχνικές ελέγχου (καταθέσεις, μετρητά, ακίνητα) ακόμα και αν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ για μια φορολογική περίοδο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να προσδιορίζει τον ΦΠΑ από μόνη της και να καλεί τον φορολογούμενο να τον πληρώσει.
Ελλάδα:Τσουχτερά πρόστιμα για μη πληρωμή χρεών στο Δημόσιο
SigmaLive
