Η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερότητα και ευημερία, παρά το ότι συχνά λειτουργεί ως δύναμη συγκρούσεων και όχι ειρήνης, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η αντιστροφή της τάσης αυτής αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το διήμερο διεθνές συνέδριο για το θέμα των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( ΠΕΚΑ) της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια, βρίσκεται στην άκρη του τούνελ και προσδοκά πλεόνασμα, ενώ παράλληλα, επισήμανε, ότι "διεκδικεί να αποτελέσει μια "νησίδα" σταθερότητας μέσα σε έναν "ωκεανό" ρευστότητας και αναταραχών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας για την επικείμενη προεδρία της Ελλάδος στην ΕΕ, είπε ότι αυτή θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της χώρας, ως εταίρου που λειτουργεί σαν εφαλτήριο για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, σε περιοχές πολύ πέρα από τα γεωγραφικά όριά της.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι "η αραβική άνοιξη, η αστάθεια στη Συρία, ο απομονωτισμός της Αιγύπτου, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και οι συγκρούσεις Σιιτιων - Σουνιτών δημιουργούν αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν".

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να υπάρχουν έως 3.500 δισ. κυβ. μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, καθώς και 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Για την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ανέφερε, πως τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) στα οποία εντάσσεται και το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρισμού Euro-Asia Interconnector, αποτελούν ενεργειακή γέφυρα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας.

Για τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, εκτίμησε ότι "μπορούν να στηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα του Νοτίου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor). Πράγμα που σημαίνει ότι οι καλές Μακροοικονομικές πολιτικές και η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς της περιοχής".