Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τον θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη που έχασε τη ζωή του για ένα εισιτήριο τρόλεϊ το βράδυ της Τρίτης στο Περιστέρι.
Tην ίδια στιγμή που η οικογένεια υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και όρισε τον δικό της πραγματογνώμονα, η ιατροδικαστική εξέταση που είδε το φως της δημοσιότητας διαπιστώνει ότι ο νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής λόγω πτώσης από ψηλό σημείο, χωρίς να μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς έπεσε και αν τον έσπρωξε κανείς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σενάριο που «εξηγούσε» ότι ο 19χρονος έπεσε ανάσκελα επειδή τα πόδια του πιάστηκαν στην πόρτα απορρίπτεται, καθώς δεν βρέθηκαν μώλωπες στα πόδια.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πραγματογνώμονας που διόρισε η οικογένεια Καναούτη και που χθες, Κυριακή, πραγματοποίησε αναπαράσταση και αυτοψία στο επίμαχο τρόλεϊ. Σε δηλώσεις του στο «Εθνος», ο ηλεκτρολόγος/μηχανολόγος μηχανικός Παναγιώτης Μαδιάς εμφανίζεται σίγουρος ότι ο 19χρονος δεν πάτησε το μπουτόν κινδύνου (κουμπί) και πως δεν άνοιξε μόνος του την πόρτα του τρόλεϊ.
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να μπορέσει να βγει έξω ένας επιβάτης του τρόλεϊ. Είτε να πατήσει παρατεταμένα και μεγάλη δύναμη το μπουτόν, είτε να ανοίξει με μηχανικό τρόπο την πόρτα, δηλαδή με τα χέρια του. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως μέχρι στιγμής έχω ενημερωθεί, δεν φαίνεται να έγινε κάτι τέτοιο, αφού σε αυτή την περίπτωση το παιδί θα ήταν πολυτραυματίας και ο θάνατος ακαριαίος», εξηγεί.
Πώς το έκανε;
«Για να ανοίξει η πόρτα χρειάζεται να πατηθεί το κουμπί συνεχόμενα επί 4,5 δευτερόλεπτα. Eνας 19χρονος που την ίδια στιγμή βρίσκεται σε διαπληκτισμό πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό με το βλέμμα στραμμένο προς το οδόστρωμα; Ο 19χρονος φέρει τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ δεν παρατηρήθηκαν εγκαύματα από τυχόν σύρσιμό του στο κράσπεδο, οπότε το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται ακόμη περισσότερο», τονίζει.
Ο πραγματογνώμονας, που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την οικογένεια αφιλοκερδώς, παρατήρησε επίσης ότι το κουμπί του κινδύνου δεν έφερε -ως όφειλε- τη μολυβδοσφραγίδα και το συρματάκι ασφαλείας, ενώ δεν υπήρχε ένδειξη με διευκρινήσεις χρήσης του συγκεκριμένου κομβίου.
Μήνυση κατά του ελεγκτή και του οδηγού υπέβαλαν το Σάββατο οι δικηγόροι της οικογένειας Καναούτη, Γιώργος και Αρετή Παπαναγιώτου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. «Επιθυμία των γονιών του 19χρονου είναι να διαπιστωθεί και η ψυχολογική πίεση που υπέστη ο Θανάσης», δηλώνει η δικηγόρος Αρετή Παπαναγιώτου.
«Την ίδια στιγμή, η οικογένεια ζήτησε και τη δακτυλοσκοπική εξέταση των καίριων σημείων του τρόλεϊ, προκειμένου να διασταυρωθούν με τα αποτυπώματα του παιδιού και του ελεγκτή. Επίσης, αναμένουμε το οπτικό υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται στα παρακείμενα καταστήματα, που ενδεχομένως μας δώσουν εικόνες από τη στιγμή του περιστατικού», καταλήγει η δικηγόρος.
Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη
Με αξιοπρέπεια και ψυχραιμία αντιμετωπίζει η οικογένεια Καναούτη τον θάνατο του 19χρονου παιδιού της. Ο Γιάννης Καναούτης δηλώνει σε κάθε τόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας των Αρχών για να μάθει τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ στο τρόλεϊ 12.«Ισως έκανα λάθος που έμαθα στον γιο μου να μη σηκώνει χέρι σε κανέναν», είπε σε μια στιγμή αδυναμίας ο πατέρας, που όμως ξέρει καλά πως ο «Μπαζ» είχε καταφέρει να είναι ο αγαπημένος των κατοίκων του Περιστερίου...Παράλληλα, ομάδες στο facebook δημιουργούνται στη μνήμη του 19χρονου Θανάση.Η συλλογή καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες, επιβάτες του τρόλεϊ, συνεχίζονται. Ηδη, δύο επιβάτες έχουν προσεγγίσει την οικογένεια και έχουν περιγράψει τις στιγμές που έζησαν εκείνη την Τρίτη. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη επίσημα, ωστόσο, περιγράφουν αναλυτικά την ψυχολογική πίεση που άσκησε ο ελεγκτής στον 19χρονο πριν αυτός βρεθεί έξω από το τρόλεϊ.
Έκκληση
Οι δικηγόροι της οικογένειας καλούν όσους είδαν τι έγινε να επισκεφθούν την Τροχαία Περιστερίου και να πουν την αλήθεια για όσα είδαν να γίνονται μπροστά στα μάτια τους. «Είναι πολύ σημαντικό να καταθέσουν όλοι όσοι ήταν στο μοιραίο τρόλεϊ», σημειώνει η δικηγόρος της οικογένειας Αρετή Παπαναγιώτου.