Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση συνδικάτων, εργαζομένων και αιρετών με την κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των διατάξεων του νομοσχεδίου για την διαθεσιμότητα, ενώ την ίδια ώρα υπό την γενικευμένη «κατακραυγή» αποσύρεται άρον άρον η διάταξη που παρείχε «ασπίδα προστασίας» για τους αποσπασμένους σε γραφεία υπουργών και γραμματέων, υπαλλήλους οι οποίοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Τη στάση τους απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις αποφασίζουν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι ακόμη και να παραιτηθούν.

Σχετική απόφαση έλαβαν χθες ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, ενώ ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο θα ζητήσει από τη σημερινή συνέλευση της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις του συνόλου των δημάρχων της χώρας και το κλείσιμο των δήμων την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη -με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές- ενέκρινε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίασή της. Και οι δημοτικοί υπάλληλοι εντείνουν τις αντιδράσεις τους. Η ΠΟΕ ΟΤΑ που συνεχίζει τις καταλήψεις δημαρχιακών κτιρίων σε μεγάλα αστικά κέντρα, έχει αποφασίσει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στην κινητικότητα, μετέχοντας στο απογευματινό συλλαλητήριο της Δευτέρας μαζί με την ΠΟΕΟΤΑ και στην στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ την Τρίτη και νέα απεργία την Τετάρτη. Καταλήψεις, συλλαλητήρια και εκστρατεία ενημέρωσης -με επιστολές προς τους βουλευτές, τους γονείς και τους μαθητές- προβλέπει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ΟΛΜΕ. Για σήμερα, προγραμματίζει διαμαρτυρία στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους.

Η διάταξη
Την ώρα πάντως που οι αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα κλιμακώνονται αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η αποκάλυψη ότι στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη ότι στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη που πριμοδοτούσε αποσπασμένους σε υπουργικά γραφεία δημοσίους υπαλλήλους με περισσότερα μόρια προκειμένου να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα έναντι άλλων συναδέλφωντους. Το υπουργείο μετά τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα νομοτεχνική βελτίωση στο Πολυνομοσχέδιο με την οποία θα καταργεί το κριτήριο αυτό.

Νωρίτερα σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η διάταξη υποστηριζόταν πως αυτή εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, υπηρετώντας στα πολιτικά γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να επιμορφωθούν, να παρακολουθήσουν σεμινάρια κ.λ. ώστε να εμπλουτίσουν τον εργασιακό τους φάκελο και τα προσόντα με βάση τα οποία θα κριθούν.

Χαρακτηριστικό δε της νοοτροπίας που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των βουλευτών είναι το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις προς το υπουργείο όχι να αποσύρει τη διάταξη αλλά να την επεκτείνει (!) προκειμένου να «καλύψει» και τους υπαλλήλους που υπηρετούν αποσπασμένοι στα δικά τους γραφεία, πρόταση που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.