Σε περιδίνηση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και των πρόωρων εκλογών μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης απειλεί σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ αναζωπυρώνονται ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών. Τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στους χειρισμούς και αναμένεται να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου, που ανατρέπει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.
Tαυτόχρονα, πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τους όρους, που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και ότι θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας.
Σαμαράς: αποφασισμένος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις
Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέλαβε τη δέσμευση ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως τα τέλη Αυγούστου. Στο νέο φορέα, είπε, θα προσληφθούν περίπου 1.200 άτομα. "Δεν κλείνει η ΕΡΤ", διευκρίνισε, "κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια, που δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξαρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης".
Νωρίτερα είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όπως προβλέπεται το νέο όνομα του φορέα είναι Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) και θα λειτουργήσει τέλη Αυγούστου.
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά έως και να αποσύρουν την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ζητώντας από τον Πρόεδρο Παπούλια να προχωρήσει σε νέο γύρο διερευνητικών εντολών για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης, χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι. Αν ο κ. Σαμαράς δεν συγκαλέσει σήμερα ή το πολύ αύριο σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση των υπουργών του από το κυβερνητικό σχήμα και να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Δεν μπορώ να αναπέμψω, λέει ο Παπούλιας
Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ εξέφρασε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, που του ζήτησε να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα. Οι 18 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ενώ παράλληλα καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών.
Όλι Ρεν: Η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει πως δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως μέρος του πακέτου μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ούτε και αμφισβητεί την αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το δημόσιο τομέα. Η απόφαση, δήλωσε ο Επίτροπος, Όλι Ρεν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να ιδωθεί «στο πλαίσιο των γενικότερων και ευρύτερων προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας».
Tην ίδια στιγμή σάλος προκαλεί η "αμαρτωλή" λίστα με τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΡΤ.