Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το όνομα του υποψηφίου ανακοίνωσε στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο  Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας  πως η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο.

Αναφερόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με τη δημοκρατική του συνείδηση και την πατριωτική του ευθύνη, μπορεί να βοηθήσει τον λαό και τη χώρα. «Χρειαζόμαστε Πρόεδρο με ευρύτατη αποδοχή και υψηλό δημοκρατικό αίσθημα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει πως υπήρχε η πρόταση για εκλογή αριστερού προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι από την πρώτη διαδικασία. «Ξέρετε, αυτή η πρόταση είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε στη χώρα ποτέ αριστερός πρόεδρος και σήμερα έχουμε μια ρεαλιστική δυνατότητα. Όμως η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία», τόνισε, επισημαίνοντας πως η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είναι απαραίτητη για να ξεπεράσει η χώρα κάθε δυσκολία.

Την Τετάρτη (12:00), ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει και της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της ίδιας μέρας (19:30). Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Ανεξάρτητοι Ελληνες, που έχουν ανοικτά πλέον δηλώσει ότι θα πουν «ναι» στην εκλογή Παυλόπουλου, έχουν μαζί 238 έδρες στη Βουλή. Οπότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Παυλόπουλος, περνώντας το απαιτούμενο όριο των 180 εδρών, θα είναι από αύριο κιόλας ο νέος έκτος μεταπολιτευτικά, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος: Κοινός αγώνας για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα

Για την ανάγκη να δοθεί ένας κοινός αγώνας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το τέλμα αλλά και να «αποκατασταθούν οι αξίες που έχουν χαθεί εδώ και καιρό από την Ευρώπη» έκανε λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Να βγει ο τόπος από αυτό το τέλμα» είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι «πρέπει λαός μας να γνωρίσει την περηφάνια και την ελπίδα».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η πρόταση αυτή του δίνει τη δυνατότητα, να συμβάλει στον αγώνα για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. «Μια Ευρώπη, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της και η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει», τόνισε.

Στήριξη Ν.Δ. στον Π. Παυλόπουλο

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, Κώστας Καραγκούνης, «είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ.Καραγκούνης χαρακτηρίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο «κατ' εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό» ενώ αναφέρει ότι και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα - από την κυβέρνηση Σαμαρά - αφορούσε «έναν γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθή πολιτικό».

Βιογραφικό Π. Παυλόπουλου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής μετέβη στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α’ Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ  υποστηρίζουν Ν. Αλιβιζάτο

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι  δεν θα ψηφίσει υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την εισήγηση έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος και, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έγινε «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να υποστηριχθεί ο υποψήφιος που προτάθηκε από το Ποτάμι, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος, 66 ετών, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 30 έδρες στη Βουλή.