Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πατάει πλέον σε τεντωμένο σχοινί με τη σκιά του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΚΕ να την βαραίνει και να βρίσκεται εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής εξαιτίας των τουρκικών απειλών και των συνεχόμενων μεταναστευτικών ροών σε Κρήτη από τη Λιβύη με το θέμα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου να παραμένει ανοικτό.
Την ίδια ώρα μια νέα πολιτική κίνηση φαίνεται να αναδύεται καθώς τις προηγούμενες μέρες 90 προσωπικότητες από διάφορους χώρους —απόστρατοι, πανεπιστημιακοί, νομικοί και ενεργοί πολίτες— υπέγραψαν διακήρυξη αγωνίας, ζητώντας άμεση πολιτική παρέμβαση για τη «σωτηρία της χώρας».
Στη διακήρυξη, η οποία παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ με πρωτοβουλία των καθηγητών Μελέτη Μελετόπουλου και Γιάννη Μάζη, οι υπογράφοντες καλούν ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες με εμπειρία και κύρος —ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά— να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη της χώρας.
Τονίζουν την ανάγκη βαθιών πολιτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων, εθνικής στρατηγικής και επαναφοράς της Ελλάδας στον διεθνή ρόλο που της αξίζει. Η διακήρυξη εκφράζει έντονη κριτική για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την απώλεια παραγωγικής δυναμικής και τη γενικότερη παρακμή, επισημαίνοντας την ανάγκη για νέο όραμα και εθνική αναγέννηση.
Ακολουθούν τοποθετήσεις ανρθώπων που συμμετέχουν στην κίνηση των 90+1
Σύνδεσμος για υπογραφή Διακήρυξης
ο σύνδεσμος για να υπογράψει όποιος επιθυμεί την Διακήρυξη των 91https://t.co/XdJLGxhWHN
— MELETIS MELETOPOULOS (@MELETOPOULOS1) July 14, 2025
Η πρόβα τζενεράλε
Σύμφωνα με ελλαδικά δημοσιεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να μελετά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με εθνική και κεντροδεξιά κατεύθυνση, βλέποντας κενό στον δεξιό χώρο λόγω των εξελίξεων σε εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό. Η παρουσίαση βιβλίου για την Ουκρανία, στην οποία μίλησαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Κώστας Καραμανλής, εξελήφθη ως άτυπη πολιτική πρόβα. Ο Σαμαράς διαφοροποιήθηκε από τη ΝΔ, ενώ δεν έκρυψε την διαφωνία του για την Woke αντζέντα, αντιδρώντας και στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Ο στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Άγιο Όρος
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει την επιρροή του στον δεξιό χώρο με αυστηρά μέτρα για το μεταναστευτικό και με πολιτικές κινήσεις όπως η επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενη από ανακοινώσεις έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, βάζοντας μπροστά τον Υπουργός Μετανάστευσης Θανάση Πλεύρη ανακοίνωσε στη Βουλή σειρά σκληρών μέτρων για τους μετανάστες που εισέρχονται μέσω Λιβύης, με στόχο να καθησυχάσει τη δυσαρέσκεια συντηρητικών ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι από την σχετική ψηφοφορία απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η σύγκρουση για την πολιτική ηγεμονία στη Δεξιά φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ψήνουν και επιστροφή Τσίπρα
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί κυρίως επαφές με τεχνοκράτες που προέρχονται από τα think tanks που ο ίδιος είχε δημιουργήσει παλαιότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των 26 βουλευτών που εξακολουθούν να συνδέονται με την Κουμουνδούρου περιμένουν ένα απλό σήμα για να συσπειρωθούν γύρω από τον νέο πολιτικό φορέα του Τσίπρα.
H κατάσταση στην Κρήτη
Συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, με καθημερινές αναχωρήσεις μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Την Κυριακή έφτασαν στον Πειραιά 199 άτομα από Χανιά και Ηράκλειο, ενώ στόχος είναι η καθημερινή μεταφορά περίπου 100 ατόμων, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού έχουν εξαντληθεί, ενώ 179 μετανάστες παραμένουν στον Λατζιμά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο απομάκρυνσης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, δήλωσε ότι η Περιφέρεια δεν αδιαφορεί για το πρόβλημα και συνεχίζει να συνεργάζεται για τη διαχείρισή του.