Τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των αμάχων σε ζώνες συγκρούσεων, με έμφαση στη Γάζα, όπου – όπως ανέφερε – «η ανθρωπιστική κρίση έχει φτάσει σε καταστροφικές διαστάσεις» επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη παρέμβαση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την "Προστασία των Αμάχων".
Με πάνω από 50.000 νεκρούς Παλαιστινίους και πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας για περισσότερους από δύο μήνες, υπογράμμισε ότι «το επίπεδο ανθρώπινου πόνου είναι άνευ προηγουμένου» και τόνισε την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης.
Ανοίγοντας με αναφορά στον Θουκυδίδη – «ο πόλεμος είναι βίαιος δάσκαλος» – ο Υπουργός προειδοποίησε ότι 80 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος εισέρχεται σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας.
Αναφέρθηκε σε 130 ενεργές συγκρούσεις παγκοσμίως, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιρτζάνα Σπόλιαριτς, και υπογράμμισε τις κρίσεις σε Ουκρανία, Σουδάν, Κονγκό, Συρία, Υεμένη, Μυανμάρ και Αϊτή ως ενδεικτικές της αυξανόμενης βίας και εκτοπισμού.
Βασιζόμενος στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το 2024, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε 16.000 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων, 52 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου σε χώρες με ένοπλες συγκρούσεις και σε αριθμό-ρεκόρ νεκρών ανθρωπιστών και δημοσιογράφων.
«Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών», σημείωσε.
Έδωσε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες – παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία – και υπογράμμισε το «ηθικό χρέος» της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των παιδιών.
«Τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις πεθαίνουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να τα τοποθετήσουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών ειρήνης και ασφάλειας» ανέφερε.
Συνεχάρη τη UNICEF και τους Ειδικούς Εκπροσώπους του Γεν. Γραμματέα για τα Παιδιά και για τη Βία κατά των Παιδιών, επισημαίνοντας πως, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Save the Children, Ζάντι Σοερίπτο, «τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μικροί ενήλικες».
Αναφερόμενος στους ανθρωπιστικούς εργαζόμενους, σημείωσε ότι το 2024 ήταν «το πιο φονικό έτος που έχει καταγραφεί», κυρίως στη Γάζα, ενώ τόνισε την επίδραση παραπληροφόρησης και δυσφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες υπονομεύουν τη δράση τους και τους εκθέτουν σε κίνδυνο.
Για τους δημοσιογράφους, επεσήμανε την 10η επέτειο του Ψηφίσματος 2222 και την επερχόμενη 20ή επέτειο του Ψηφίσματος 1738, που συγγράφηκε από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι σήμερα αποτελούν στόχο υβριδικών απειλών, όπως η βία, η παραπληροφόρηση και οι εκστρατείες μίσους, που αποσκοπούν στην απονομιμοποίηση τους. «Αυτές οι πρακτικές συνιστούν αντίστροφη προπαγάνδα» ανέφερε.
Καταδίκασε έντονα τη δολοφονία δύο υπαλλήλων πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και τους πυροβολισμούς στην Ιεριχώ κοντά σε ξένο διπλωμάτη, καλώντας σε λογοδοσία και υπενθυμίζοντας τη σημασία του Σεβασμού της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.
Ο Έλληνας ΥπΕξ υποστήριξε επίσης: ην πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 για τους Αγνοούμενους, τη στήριξη της επιτροπής για τους Αγνοουμένους, τη χρήση τεχνολογίας για την πρόληψη βλάβης στους αμάχους.
Κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης επανήλθε στα παιδιά. «Ο πόλεμος, η βία και η προπαγάνδα δεν πρέπει ποτέ να στερούν από ένα παιδί το δικαίωμα να μεγαλώσει, να μεγαλώσει με υγεία και ελπίδα» ανέφερε.
Κλείνοντας, ζήτησε τρία συγκεκριμένα μέτρα για τη Γάζα: άμεση, πλήρη, απρόσκοπτη και μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, βιώσιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η Ελλάδα, όπως είπε, θα τοποθετήσει το ζήτημα της Γάζας στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΣΑΗΕ για τη Μέση Ανατολή στις 28 Μαΐου, αξιοποιώντας την Προεδρία της.
Πηγή: ΚΥΠΕ