Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε κοινή συνέντευξη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τις επιτυχίες της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019.

O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «βαθύ συμβολισμό», που έχει το γεγονός πως είναι ο πρώτος καλεσμένος του νέου Καγκελάριου, με τον Μερτς να απαντά πως αυτό υποδηλώνει ότι «επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως «τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο», προσθέτοντας πως «ύστερα από μια σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας είναι μία από τις πιο δυνατές της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα», προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις».

Ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασε από πλευράς του τον «τεράστιο σεβασμό» του για τις επιτυχίες της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία και στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση που έκαναν, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ και εταίρων.

Αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως απασχολεί και τις δύο χώρες, σημειώνοντας τη σημασία των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών, όπως είπε.

Ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε πως ελπίζει οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη δευτερογενή μετανάστευση είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές παραπέμποντας το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών.

Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με τις επιστροφές στο πλαίσιο της δευτερογενούς μετανάστευσης, είπε πως οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, αλλά πως η κυβέρνηση του θα επιδιώξει κοινές λύσεις, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα.

Το θέμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται πως θα είναι και το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στην αποψινή ομιλία του στο πλαίσιο της «Ημέρας της Οικονομίας» που διοργανώνει το Οικονομικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ