Η εστίαση στην προστασία των καλλιτεχνών και στη διασφάλιση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη και, χάρη στο ευρωπαϊκό έργο RESPECT, είναι εφικτή.
Σήμερα είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι καλλιτέχνες από την πειρατεία, γι' αυτό το Ευρωπαϊκό έργο RESPECT διεξάγει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ενθαρρύνοντας τη χρήση νόμιμων διαδικτυακών πηγών.
Η Σύμβαση της Βέρνης για την Προστασία των Λογοτεχνικών και Καλλιτεχνικών Έργων ήταν η πρώτη που καθιέρωσε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (1886).
Τα πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνουν τόσο οικονομικά όσο και ηθικά δικαιώματα, το καθένα με τις δικές του αρχές. Το οικονομικό δικαίωμα επιτρέπει στους συγγραφείς (δημιουργούς του έργου) να επωφεληθεί οικονομικά από το έργο τους. Το ηθικό δικαίωμα εξουσιοδοτεί τους συγγραφείς να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διατηρήσουν και να υπερασπιστεί τη σύνδεση μεταξύ του έργου τους και του εαυτού τους.
Οι συγγραφείς ενός προστατευόμενου έργου δικαιούνται να επιτρέψουν ή να αρνηθούν
- Την αναπαραγωγή του έργου σε διάφορα μέσα, όπως έντυπες εκδόσεις ή ηχογραφήσεις.
- Τη διάδοση αντιγράφων της εργασίας
- Τη δημόσια απόδοση του έργου
- Τη δημόσια μετάδοση ή άλλη διανομή του έργου
- Τη μετάφραση του έργου σε άλλες γλώσσες
- Τη Διασκευή του έργου
Οι συγγραφείς έχουν επίσης ένα ηθικό δικαίωμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να γράφουν:
- Την ηθική εξουσία για τη δημοσίευση του έργου, δηλαδή η εξουσία να αποφασίζουν εάν, πότε και πώς το έργο διατίθεται στο κοινό.
- Την εξουσία αναγνώρισης της πατρότητας του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας αναφοράς της ταυτότητας των δημιουργών σε αντίγραφα του έργου και δημόσια, καθώς και το δικαίωμα του/της συγγραφέα να παραμείνει ανώνυμος/η ή να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο.
- Το δικαίωμα προστασίας της ακεραιότητας του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε παραμόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης.
Το Respect χρηματοδοτείται από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και υλοποιείται από κοινοπραξία μεταξύ της SigmaLive (CY), του Ελληνικού Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (HCO) (GR) και της GeInnovacion (ES). Αποστολή του είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με τους κινδύνους της πειρατείας λογισμικού, να μειώσει τη χρήση παράνομων πηγών ψηφιακών πληροφοριών και να ενθαρρύνει τη χρήση νόμιμων πληροφοριών.