Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου εγκαινίασε την Πέμπτη εκστρατεία για κήρυξη της Κύπρου σε χώρα ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
 
Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξη, ο λόγος που ζητείται η ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι «οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος ως νησί για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αγροτικής ανάπτυξης, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και ο αγροτουρισμός, με περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη».
 
Ένας άλλος λόγος είναι «η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος και η αποφυγή επιμόλυνσης των καλλιεργούμενων ειδών, βιολογικών καλλιεργειών και ειδών άγριας ζωής επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης και επανόρθωσης σε περίπτωση επιμόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».
 
Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος υποστηρίζει την πρόταση για απαλλαγή της Κύπρου από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και «για την προστασία της δημόσιας υγείας (αρχή της προφύλαξης), αφού οι καταναλωτές  καθίστανται πειραματόζωα παρά τη θέληση τους καθότι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν είναι βλαπτικοί για την υγεία και το περιβάλλον».
 
Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ένας άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι «η επιστήμη δεν διαθέτει σήμερα μεθοδολογία πρόβλεψης της συμπεριφοράς των γονιδίων που ενδεχομένως να διαφύγουν στη φύση και κατά συνέπεια εκτίμησης και παρακολούθησης αυτών των κινδύνων».
 
Κίνδυνοι για τη Γεωργία είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πρόταση για ανακήρυξη της Κύπρου σε χώρα απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
 
Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «οι γεωργοί γίνονται δέσμιοι στις μεγάλες πολυεθνικές, αφού αυτές ελέγχουν την παραγωγή και πώληση / αγορά γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ενώ τα έξοδα των γεωργών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους σπόρους αυξάνονται, καθότι πρέπει να πληρώνουν συγκεκριμένο ποσό στις πολυεθνικές για να αποκτήσουν το δικαίωμα καλλιέργειας των σπόρων αυτών».
 
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος «οι γεωργοί αναγκάζονται να αγοράζουν κάθε χρόνο από αυτούς τους ακριβούς γενετικά τροποποιημένους σπόρους και πολλές τροποποιήσεις είναι τέτοιες που αναγκάζουν τους γεωργούς να αγοράζουν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα από την ίδια πολυεθνική εταιρεία που παράγει και τους τροποποιημένους σπόρους».
 
Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι επιμόλυνσης από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά των γειτονικών καλλιεργειών και συγγενικών ειδών άγριας βλάστησης, από τη γύρη (με τον άνεμο και τα έντομα)».
 
Προστίθεται ότι «στο άμεσο μέλλον θα ζητείται από όλους τους καλλιεργητές πιστοποιητικό καθαρότητας των σπόρων και σε περίπτωση ελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Κύπρο λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου αγροτικού κλήρου η επιμόλυνση είναι σίγουρη».
 
Σε περίπτωση επιμόλυνσης, αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση και η παραγωγή δεν θα μπορεί να διατεθεί σε αγοραστές που θα απαιτούν πιστοποιητικό καθαρότητας».
 
«Η Ευρώπη δεν θέλει τέτοια προϊόντα. Ποιο το μέλλον της διάθεσης της γεωργικής μας παραγωγής;», είναι ένα ερώτημα που τίθεται.
 
Επίσης, «οι πολυεθνικές εταιρείες προστατεύουν τους σπόρους τους με πατέντες και σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αγρότες προσήχθησαν στα δικαστήρια όπου καταδικάστηκαν σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα γιατί είχαν την ατυχία να βρεθούν γενετικά τροποποιημένα φυτά στα κτήματα τους λόγω επιμόλυνσης».
 
Με βάση τα πιο πάνω το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος μαζί με την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, Αγροτικές Οργανώσεις, Συνδέσμους Καταναλωτών, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τον  Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, το Συμβούλιο Γεωπόνων και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προτείνουν «να κηρυχθεί η Κύπρος χώρα ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».
 
Προς επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει «να προωθηθεί, επεκταθεί και ενισχυθεί η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών κατάλληλων για παραγωγή ζωοτροφών απαλλαγμένων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».
 
Επίσης, πρέπει να προχωρήσει «το Υπουργείο Γεωργίας στο σχεδιασμό του αναγκαίου κρατικού σήματος που να χρησιμοποιείται στη συσκευασία των ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών γιατί  το ψάρι, το κρέας, τα αυγά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε, μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές χωρίς να το γνωρίζουμε και γενικά να προωθηθεί η οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία».