Είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η κραυγή κάθε λύκου ξεχωριστά με 100% ακρίβεια σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια ομάδα από το βρετανικό πανεπιστήμιο Nottingham Trent, ανέπτυξε πρόγραμμα για υπολογιστές που αναλύει τις φωνητικές «υπογραφές» των γκρίζων λύκων.
Η έκταση στην οποία περιπλανιούνται είναι τεράστια και γι αυτό οι οικολόγοι δυσκολεύονται να έρθουν σε οπτική επαφή μαζί τους. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία μπορεί να παρέχει τον τρόπο στους ειδικούς να παρακολουθούν τους λύκους ξεχωριστά από τον ήχο και μόνο.
«Οι λύκοι, στην άγρια φύση, ουρλιάζουν πολύ», λέει η φοιτήτρια Holly Root-Gutteridge, που ηγήθηκε της έρευνας, στο BBC. «Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος ακριβώς λύκος ουρλιάζει». Tα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Bioacoustics.
Το τραγούδι των λύκων
Οι λύκοι χρησιμοποιούν το ξεχωριστό ουρλιαχτό τους για να προστατεύουν την περιοχή-επικράτειά τους από αντιπάλους και για να καλούν άλλα μέλη της αγέλης τους. «Το απολαμβάνουν ως μια ομαδική δραστηριότητα», λέει η Root-Gutteridge. «Όταν υπάρχουν ομαδικές κραυγές τότε όλοι οι λύκοι αρχίζουν να ενώνουν την φωνή τους». Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα, που ανέπτυξε η ομάδα, είναι μοναδικό διότι αναλύει και την ένταση (ή εύρος κύματος) της κραυγής του λύκου,όσο και τον τόνο(ή συχνότητα), ενώ προηγούμενες έρευνες εξέταζαν μόνο τον τόνο.
«Φανταστείτε ότι ο τόνος είναι η νότα με την οποία τραγουδά ο λύκος», εξηγά η Root-Gutteridge. «Αυτό που προσθέσαμε τώρα, είναι το εύρος κύματος ή την ένταση, η οποία βασικά δείχνει πόσο δυνατά τραγουδά κάθε φορά». «Είναι όπως όταν μιλάμε. Αν βάλουμε ένταση σε διάφορα σημεία, δημιουργείς διαφορετικό ήχο».
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το νέο τους εργαλείο μελετώντας δεκάδες αρχειοθετημένες ηχογραφήσεις άγριων γκρίζων λύκων, κυρίως από τον Καναδά, τα οποία βρίσκονταν στο BritishLibrary του Λονδίνου. Το ποσοστό επιτυχίας τους έφτασε το 100% όταν επρόκειτο για αναγνώριση της κραυγής ενός λύκου. Ενώ, όταν επρόκειτο για αναγνώριση κραυγής λύκου μέσα από μια «χορωδία» λύκων το ποσοστό έφτανε το 97%.
Η Root-Gutteridge ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο και ελπίζει ότι θα χρησιμοποιηθεί σύντομα στη φύση από ειδικούς. «Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί αυτό σημάνει ότι αν ακούσουμε ένα βράδυ ουρλιαχτό μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ο ίδιος που ακούγεται και τις ακόλουθες βραδιές», είπε.
Παρόμοια τεχνολογία έχει δοκιμαστεί και σε λύκους σε αιχμαλωσία αλλα αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που έχει ακριβή αποτελέσματα από ηχογραφήσεις που έγιναν στην άγρια φύση όπου οι συνθήκες δυσκολεύουν περισσότερο την αναγνώριση.
Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί και για παρακολούθηση άλλων ζώων.