News Environment Μυστήριο με τη δολοφονία λιονταριού από τη μητέρα των παιδιών του

Μυστήριο με τη δολοφονία λιονταριού από τη μητέρα των παιδιών του

Μια λιονταρίνα σκότωσε τον πατέρα των τριών μικρών της, προκαλώντας του ασφυξία με τα σαγόνια της στον ζωωολογικό κήπο της Ιντιανάπολις των ΗΠΑ όπου ζούσαν, μια επίθεση την οποία το προσωπικό θεωρεί ανεξήγητη.

 

Τα λιοντάρια, η 12χρονη Ζούρι και ο 10χρονος Νίακ, ζούσαν μαζί στον ζωολογικό κήπο επί οκτώ χρόνια και απέκτησαν τρία μικρά το 2015. Οι φύλακες δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά μεταξύ τους πριν από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ήταν αγαπημένοι, επεσήμανε ο ζωολογικός κήπος σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο ζωολογικός κήπος ανέφερε ότι θα διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα» για να κατανοήσουν τι συνέβη. «Ο Νίακ ήταν ένα καταπληκτικό λιοντάρι και θα μας λείψει πολύ», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του λιονταριού συγκλόνισε τους εργαζόμενους και τα αίτια της δολοφονίας ίσως να μην γίνουν ποτέ γνωστά, πρόσθεσε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Ντέιβιντ Χάγκαν.

«Αποκτούμε στενούς δεσμούς με τα ζώα, οπότε οποιαδήποτε απώλεια μας επηρεάζει πολύ. Για πολλούς από εμάς είναι σαν μέλη της οικογένειάς μας», εξήγησε σε συνέντευξή του.

Τη Δευτέρα το προσωπικό ανησύχησε όταν άκουσε «έναν ασυνήθιστο αριθμό βρυχηθμών» από τον χώρο των λιονταριών και όταν έφτασαν εκεί είδαν τη Ζούρι να τσακώνεται με τον Νίακ.

«Κρατούσε τον Νίακ από τον λαιμό. Οι φύλακες προσπάθησαν να τους χωρίσουν, όμως συνέχισε να κρατά τον λαιμό του Νίακ μέχρι που εκείνος σταμάτησε να κουνιέται», εξήγησε ο Χάγκαν.

Η νεκροψία έδειξε ότι το αρσενικό λιοντάρι πέθανε από ασφυξία.

Ένα από τα τριών ετών μωρά τους, η Σουκάρι, βρισκόταν έξω από τη φωλιά την ώρα του συμβάντος, ενώ τα δύο αρσενικά κρατούνται σε διαφορετικό μέρος.


Το BBC ρώτησε τους ερευνητές που ασχολούνται με τα λιοντάρια για τις θεωρίες τους σχετικά με το τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την επίθεση.

Ο καθηγητής Craig Packer, διευθυντής του Lion Research Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε στο BBC ότι αυτή η επίθεση είναι «άνευ προηγουμένου».

«Έχουμε δει παραδείγματα αρσενικών που σκοτώνουν τα θηλυκά και ομάδες θηλυκών που κυνηγούν αρσενικά, αλλά μια γυναίκα να σκοτώσει ένα αρσενικό; Ποτέ δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο», είπε.

Υποπτεύεται ότι οι ιδιαίτερες προσωπικότητες των λιονταριών έπαιξαν ρόλο στη δολοφονία.

Στην άγρια φύση, τα αρσενικά λιοντάρια «κυριαρχούν απόλυτα». Ο Nίακ είχε εκτραφεί με το χέρι, γεγονός που πιθανώς τον έκανε πιο ευάλωτο, δήλωσε ο καθηγητής. Αντίθετα, η Zούρι κυριαρχούσε περισσότερο από μια τυπική γυναίκα λιονταρίνα.

Η Zούρι ήταν μόλις 11 κιλά ελαφρύτερη από τον άνδρας της, ζυγίζοντας 147 κιλά. Τα αρσενικά λιοντάρια συνήθως ζυγίζουν 150-260 κιλά και θηλυκά 120-180 κιλά, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.

«Εάν ήταν αποτέλεσμα διαφωνούντων προσωπικοτήτων, ίσως αυτός να είναι ένας παράγοντας κινδύνου που πρέπει να εξεταστεί σε άλλες καταστάσεις αιχμαλωσίας», ανέφερε.

Είπε ότι το επιπλέον μυστήριο προήλθε από το γεγονός ότι η Ζούρι επιτέθηκε στον Νίακ δύο φορές: την πρώτη φορά που έτρεξε και επέστρεψε συμπεριφέρομενη με υποτακτικό τρόπο, μόνο και μόνο για να του επιτεθεί ξανά στη συνέχεια.

«Μέχρι να δούμε μια σειρά περιπτώσεων, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε τι προκάλεσε αυτό που συνέβη» τόνισε τέλος ο καθηγητής.


Πηγή: skai.gr
 

Top