News Environment Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο μαγικός τόπος στην Κύπρο;

Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο μαγικός τόπος στην Κύπρο;

Το Σαββατοκυρίακο σας προτείνουμε μια εκδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πάφου. Η Κοίλη βρίσκεται περίπου στα 11,5 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης της Πάφου και χωρίζεται από το ποτάμι του Μαυροκόλυμπου.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα συμβούλια της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1953 με την ονομασία Συμβούλιο Βελτιώσεως Κοίλης και το 1999, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μετονομάστηκε σε Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης.

Το χωριό είναι ένα χαρακτηριστικό χωριουδάκι της Πάφου, το οποίο πλήγηκε ιδιαίτερα από την τάση της αστυφιλίας, παρ’ όλ’ αυτά επιζεί χάρη στη μεγάλη αγάπη των λιγοστών κατοίκων του.

Τα Λουτρά του Άδωνη

Στην Κοίλη ρέει ο μικρός χείμαρρος Μαυροκόλυμπος. Από τις γύρω χαράδρες μαζεύονται τα νερά και σχηματίζουν ένα μικρό καταρράκτη. Με το πέρασμα χιλιετιών τα νερά διάβρωσαν το έδαφος και σαν ζωγραφιά σχημάτισαν μια μικρή λίμνη. Ο ιδιοκτήτης του χώρου Πάμπος Θεοδώρου ονόμασε αυτή τη λίμνη ως «Λουτρά του Άδωνη». Τα Λουτρά του Άδωνη είναι ένα τοπίο απείρου κάλλους και σπάνιας ομορφιάς. Χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά τοπία στον κόσμο.

Στη ζέστη του καλοκαιριού πολύς κόσμος αναζητά τέτοιους χώρους με δροσερά νερά για να δροσιστεί. Νεαροί τολμούν να αναρριχηθούν στον απότομο βράχο με τα σχοινιά και από εκεί ψηλά να κάνουν βουτιές στη λίμνη. Οι περισσότεροι προτιμούν να βουτούν στα κρύα νερά από πιο χαμηλά. Είτε από ψηλά είτε από χαμηλά, πάντως, η απόλαυση που προσφέρουν τα δροσερά νερά των λουτρών του Άδωνη είναι η ίδια.

Ο αρχιερέας του ναού της Αφροδίτης, ο Κινύρας, ήταν ερωτευμένος σύμφωνα με τη μυθολογία με τη θεά Αφροδίτη. Και ο Άρης, ο θεός του πολέμου ο οποίος ήταν και αντίζηλός του, μεταμόρφωσε την κόρη του τη Μοίρα σε Αφροδίτη, και την κατέστησε έγκυο χωρίς ο ίδιος να το ξέρει. Όταν το αντελήφθη αργότερα, συμφωνα με τον μύθο, την κυνήγησε να την τιμωρήσει. Και η Αφροδίτη τη μεταμόρφωσε στο δέντρο Μυρτιά. Από τον φλοιό του δέντρου της Μυρτιάς στους δέκα μήνες γεννήθηκε ο Άδωνις.

Τώρα γιατί στους δέκα μήνες και όχι στους εννέα μήνες που γεννιούνται τα παιδιά, ο δέκατος μήνας ήταν για να πάρει τη σοφία και να γίνει ημίθεος. Τον πήρε η θεά Αφροδίτη, τον έβαλε σε ένα καλάθι και τον έδωσε στη θεά της γεωργίας Περσεφόνη να τον μεγαλώσει και όταν θα είναι έτοιμος για έρωτα να της τον δώσει πίσω. Όταν πήγε να τον παραλάβει μετά από δεκαοκτώ χρόνια η Αφροδίτη, η Περσεφόνη δεν της τον έδιδε γιατί το ήθελε και η ίδια.

Μάλωσαν, τραβηχτήκαν από τα μαλλιά και πήγαν στον Δία, για να λύσει τη διαφορά. Και ο Δίας αποφάνθηκε να μένει τέσσερεις μήνες με την Αφροδίτη, η οποία τον προστάτευσε και τον έσωσε. Τέσσερεις μήνες με την Περσεφόνη, και τους υπόλοιπους τέσσερεις μήνες της ζωής του να μένει μόνος του. Αλλά επειδή ήταν πιο όμορφη η Αφροδίτη, λέει ο μύθος, ο Άδωνις έμενε με την Αφροδίτη 8 μήνες και 4 με την Περσεφόνη. Οι μύθοι λένε ότι άμα επισκεφτούν τα λουτρά οι γυναίκες που δεν καταφέρνουν να συλλάβουν, τα νερά είναι θαυματουργά και βοηθά της γυναίκες να μείνουν έγκυοι.

Εστιατόριο στην Κοίλη

Στο χωριό υπάρχει επίσης ένα εστιατόριο κοντά στα Λουτρά του Άδωνη, τα «Βατούθκια», όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση πριν ή μετά την επίσκεψή σας στα Λουτρά, για να απολαύσετε το υπέροχο φαγητό σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και με υπέροχη θέα. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά μεσημέρι και βράδυ, εκτός Τετάρτης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Gallery 

ΦΩΤΟ: Γιώργος Μιχαήλ

 

 

Top