News Energia ΚΕ: Ο ΠτΔ ήταν έτοιμος να συζητήσει και να λύσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

ΚΕ: Ο ΠτΔ ήταν έτοιμος να συζητήσει και να λύσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Κυριάκος Κούσιος εισαγωγικά αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου.

 

«Τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν αίτησης της ΚΔ συνήλθε σε ειδική συνεδρία το ΣΑ των ΗΕ και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα», υπενθύμισε.
Περαιτέρω αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι στην τουρκική προκλητικότητα και κλήθηκε να απαντήσει για το βήμα παραπάνω που κάνει η Δημοκρατία πέραν των δηλώσεων «συμπάθειας» από ΕΕ και εταίρους.

«Εστιάζουμε στην αποτροπή, τότε αυτή εκ του αποτελέσματος κρίνεται. Και στην περίπτωση Αμμοχώστου και στις θάλασσες. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, επανέλαβε ο Εκπρόσωπος».

Ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές να μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις μέσα σε πλαίσια που έχουμε δυνατότητες. «Η Κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα επανέλαβε, πολιτεύεται με πολιτικά και νομικά μέτρα».

Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα αυτά, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του εποικισμού της Αμμοχώστου δεν είναι νέο. Υπενθύμισε το ψήφισμα 550 το πιο ισχυρό, όπως είπε, για την Αμμόχωστο.

Για το αν κάποια από τις κινήσεις της Κύπρου αποτρέπει τον εποικισμό της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΚΔ προβαίνει σε όλα τα αναγκαία διαβήματα. Ερωτηθείς για το τι κάνει η Κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και αν αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να κλείσει, για παράδειγμα, τα οδοφράγματα ο κ.Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει προβληματιστεί αρκούντως σοβαρά. «Δεν καθόμαστε σαν απλοί θεατές.

Στάλθηκαν επιστολές στον κ.Πομπέο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επιστολή στάλθηκε και πάλι από τον ΥΠΕΞ προς την Φρ.Μογκερίνι». Πρόσθεσε ότι τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν θα ειπωθούν από αέρος και ξεκαθάρισε ότι σίγουρα «αποκλείεται η στρατιωτική δράση». Τα περαιτέρω μέτρα θα μείνουν γνωστά εν καιρώ αν η Τουρκία συνεχίσει τις απειλές της, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Στα της πολιτικής επικαιρότητας, τώρα, ο Εκπρόσωπος ερωτήθηκε για το αν αυτό που βιώνουμε τώρα είναι απότοκο της ατολμίας που επέδειξε ΠτΔ στο να συμφωνήσει στο Κραν Μοντανά και να φέρει μια λύση με την οποία δεν θα είχαμε αυτές τις πειρατείες στην ΑΟΖ μας κι όχι μόνο. Απαντώντας ο κ.Κούσιος είπε ότι π ΠτΔ είχε και τόλμη και το θάρρος και την αποφασιστικότητα να λύσει το Κυπριακό. «Λυπούμαι που παρατηρώ ότι τον τελευταίο καιρό το συζητάμε καθημερινά αυτό».

Για τις διαφορετικές αναγνώσεις του τι ακριβώς συνέβη τελικά στο Κραν Μοντανά, ο κ.Κούσιος επικαλέστηκε αρχικά την διάψευση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά το Κραν Μοντανά αλλά και την δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ της περασμένης βδομάδας. 

«Αν η θέση του Τούρκου ΥΠΕΞ ήταν η κατάργηση εγγυήσεων, τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν», είπε ο κ.Κούσιος. «Η Τουρκία επέμενε σε παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων. Όταν ο ΓΓ ρωτήθηκε από τον ΠτΔ αν οι προτάσεις που τίθεντο θα αντικαθιστούσαν την Συνθήκη Εγγύησης, η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο Πρόεδρος ήταν έτοιμος να συζητήσει και να λύσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία το σταμάτησε…», υπογράμμισε. Κλείνοντας, διερωτήθηκε για την σκοπιμότητα που το ΑΚΕΛ αναδεικνύει καθημερινά το θέμα αυτό και είπε ότι το μοναδικό πράγμα που κερδίζουμε με τέτοια πολιτική είναι να στηρίζουμε θέσεις που προέβαλε η Τουρκία.

Top