Σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις προέβη ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Michael Harari, στη «Financial Times», καθώς και στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο κ. Harari, ο οποίος είναι «policy fellow» στην ισραηλινή δεξαμενή σκέψης («think-tank») Mitvim, είπε σήμερα στη «Financial Times» πως «το μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με την Λιβύη έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονές της πως δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την περιφερειακή μπονάνζα». Τις δηλώσεις κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι Ilan Ben Zion στην Ιερουσαλήμ και η Ayla Jean Yackley στην Κωνσταντινούπολη στο άρθρο «Israel, Greece and Cyprus set to seal €6bn gas pipeline deal».

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο «Kan» στις 30 Δεκεμβρίου, ο κ. Harari είπε: «Βασικά, το Ισραήλ προχωρά, και πρέπει να προχωρά, με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του στην περιοχή, κυρίως την Κύπρο και την Ελλάδα, χωρίς να αγνοεί τελείως την Τουρκία, βεβαίως, αλλά, για να το τονίσω, τα συμφέροντα του Ισραήλ αυτήν τη στιγμή είναι το να ωθήσει αυτήν την περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του EastMed».

Σχετικά με την προοπτική του αγωγού, ο κ. Harari δήλωσε: «Ξανά, να αναφέρω πως συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά από τακτικής άποψης για το κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει. Αλλά, αυτός ο σχεδιασμός έχει πράγματι πολύ μεγάλη πολιτική σημασία».

Στην ερώτηση για το αν το Ισραήλ πρέπει να αγνοεί την Τουρκία, ο κ. Harari είπε πως ο διάλογος δεν πρέπει να αποκλειστεί με κανέναν, αλλά επίσης ότι οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πολλά κοινά. «Επομένως, πιστεύω πως η αντίδραση του Ισραήλ αυτήν τη στιγμή είναι πολύ έξυπνη, για να είμαι ειλικρινής. Σημαίνει, ότι προχωρά με τους συνεργάτες του, με τους συμμάχους του, χωρίς να έρχεται αντιμέτωπο με την Τουρκία, ούτε στη ρητορική, ούτε με κανένα άλλο μέτρο. Δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή». Κανένας δεν θέλει να κλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή και να βγει εκτός ελέγχου, τόνισε, και συνέχισε λέγοντας πως οι γενικότερες αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπαράθεσης Κύπρου και Τουρκίας, μπορεί και να καταλήξουν σε «κακό υπολογισμό».

Οι «πόλεμοι του αερίου» που αναφέρονται ως τίτλοι σε διάφορα μέσα, είναι «λίγο υπερβολή», είπε ο πρώην πρέσβης, αλλά «όλοι οι σχετικοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, θέλουν να τονίσουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε αυτήν την εντυπωσιακή –και με μεγάλη προοπτική– περιφερειακή αρχιτεκτονική που λαμβάνει χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την ανάγκη μεγάλης κλιμάκωσης». Ο κ. Harari θεωρεί πως υπάρχει «πιθανότητα λάθους υπολογισμού», αλλά αναρωτήθηκε: «Υπάρχει συμφέρον; Δεν είμαι σίγουρος, δεν νομίζω».

Στην ερώτηση για το ποιος καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Harari είπε ότι η Τουρκία έχει μια δική της ερμηνεία από τη μια, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, ο Λίβανος και άλλοι έχουν δική τους ερμηνεία από την άλλη, και έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμφωνίες που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν.

Κατέληξε πως «αυτές είναι πολιτικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση. Και προς το παρόν, οι αντιφατικές θέσεις της Τουρκίας και πολλών κρατών στην περιοχή δεν επιτρέπουν να λάβει χώρα ένας τέτοιος διάλογος ή μια τέτοια διαπραγμάτευση».

Η ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Harari έγινε στα αγγλικά και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της δεξαμενής σκέψης Mitvim.