News Energia Τριμερής στο Αμμάν: Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν και οι δηλώσεις

Τριμερής στο Αμμάν: Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν και οι δηλώσεις

Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, στο Αμμάν.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Αμμάν της Ιορδανίας, οι εργασίες της δεύτερης Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία των μελών των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ ευτυχής που η χώρα του συμμετέχει στον τριμερή αυτό μηχανισμό, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων.

Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Τέλος, σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής Σύνοδος αντανακλά την σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης που υπογράφουν οι τρεις χώρες, αλλά και η Συμφωνία μεταξύ του CIPA και των αντίστοιχων επιμελητηρίων Ιορδανίας και Ελλάδας, καθώς και το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσά τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Αμμάν, συνιστούν μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τριμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κύπρου για σύσταση Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, για την περαιτέρω ανάπτυξη των τριμερών μηχανισμών στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται.

Εξέφρασε ακόμη την δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την κοινή πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

 Είπε ακόμη ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών, κάτι που απαιτεί αλληλεγγύη και ανάληψη συλλογικής ευθύνης.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πάντοτε στάθηκαν στο πλευρό μας. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων, επαναλαμβάνω τη βαθιά μας εκτίμηση και ευγνωμοσύνη».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην δική του τοποθέτηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, αντιμετωπίζουν και οι ίδιες τις επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές.

Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.

Ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιορδανία υπεγράφησαν σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, ενώ σε τριμερές επίπεδο υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου υπεγράφη, επίσης, Συμφωνία ανάμεσα στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και τους αντίστοιχους Οργανισμούς Ελλάδας και Ιορδανίας.

Την πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας ανασκόπησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας 
 
Απόψεις για την πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας, αλλά και ως προς τη λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών, αντάλλαξαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας. Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος που μπορεί να συμβάλει η Κύπρος στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο τετραμερούς συνάντησης με εκπροσώπηση της Βαγδάτης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιορδανία όπου σήμερα λαμβάνει χώρα η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, είχε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ιορδανίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και Ayman Al Safadi, αντίστοιχα.
 
Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της συνάντησης οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τριμερή συνεργασία, ιδίως στους τομείς που είχαν καθορίσει οι Ηγέτες κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιανουάριο του 2018. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις ως προς τη λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών. Οριστικοποίησαν, τέλος, το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης που θα υιοθετηθεί σε επίπεδο Ηγετών. 
 
Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών με τη συμμετοχή και του Ιρακινού ομολόγου τους, Mohamad A. Alhakim, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η εξεύρεση απτών τρόπων για ενίσχυση των σχέσεων των τεσσάρων χωρών, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως επίσης για το πως Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ως ΚΜ της ΕΕ στην προσπάθεια του Ιράκ για ανοικοδόμηση της χώρας.
 
Αναφέρεται επίσης ότι νωρίς το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, στη διάρκεια της οποίας ανασκοπήθηκε το φάσμα διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας με έμφαση στο θετικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει σε αυτό το πλαίσιο και συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Top