News Energia Συνέδριο Atlantic Council σε Τουρκία: Τραμπ-A.Mεσόγειος-Κύπρος

Συνέδριο Atlantic Council σε Τουρκία: Τραμπ-A.Mεσόγειος-Κύπρος

Συζήτηση με θέμα τα ενεργειακά της Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη από το Atlantic Council   με θέμα «Νέες δυναμικές στις περιφερειακές αγορές στο περιβάλλον της διάδοσης του ΥΦΑ και της επανάστασης του αερίου». Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ ο οποίος είπε πως η  ενεργειακή συνεργασία ήταν θέμα των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ  και του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες με το ψευδοκράτος στην Ανατολική Μεσόγειο  και έκανε μια ανοικτή έκκληση προς τις εταιρείες ενέργειας να συνεργαστούν με την Τουρκία σε αυτόν τον «στρατηγικό», όπως χαρακτήρισε,  τομέα.

Ο Αρμπασλάν είπε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα με την έννοια της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας τα τελευταία 15 χρόνια. «Μετά το 2016, μπήκαμε σε ένα νέο μετασχηματισμό που ονομάζεται Energy 2.0 με την εθνική πολιτική ενέργειας και εξορύξεων», είπε.

«Η Τουρκία εισέρχεται στην περίοδο ανανέωσης των συμβάσεων φυσικού αερίου το 2021. Τώρα, οι εξαγωγείς φυσικού αερίου και LNG πρέπει να καταλάβουν ότι η τιμή είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Τουρκία εισάγει το 92% του πετρελαίου και το 100% του φυσικού της αερίου και σημείωσε ότι η Άγκυρα μπορεί με την συνεργαστεί από κοινού με την TPAO και τις εταιρείες «λαμβάνοντας υπόψη  τις ευαισθησίες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία θέλει να γίνει η χώρα που υποστηρίζει  την κατασκευή έργων win-win στην περιοχή », είπε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέβης στην Τουρκία δήλωσε  «Πιστεύω ότι το LNG  θα συνεχίσει την ανοδική τροχιά στην Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται στην αιχμή της εκμετάλλευσης της επέκτασης του LNG»

Με την σειρά του ο φιλότουρκος διπλωμάτης Μάθιου Μπράιζα είπε «Πιστεύω αληθινά ότι η Τουρκία είναι η πιο ελκυστική αγορά για το φυσικό αέριο  της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, η Κύπρος παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο.» Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία επιδιώκει να προστατευθεί από τη ρωσική επιρροή στον ενεργειακό τομέα διευρύνοντας και διαφοροποιώντας τις ροές φυσικού αερίου.

Η καθηγήτρια και μέλος του Atlantic Council Μπρέντα Σάφφερ είπε «Η περιοχή είναι πλούσια σε πόρους αλλά φτωχή σε ηλεκτρισμό. Αυτό μπορεί να γίνει το κλειδί για επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Από την άλλη πλευρά αυτοί οι πόροι ενέχουν την πιθανότητα πρόκλησης συγκρούσεων».

Για τις ενεργειακές προοπτικές  της Ανατολικής Μεσογείου και της Κασπίας μίλησαν επίσης το μέλος του Atlantic Council  Dick Morningstar μαζί με αξιωματούχο της Socar Ali Shahbazov.

Εντωμεταξύ σε δημοσίευμά του  Guardian  αναφέρει πως τυχών  μεγάλη ανακάλυψη από την Exxon Mobil, τα αποτελέσματα της γεώτρησης της οποίας θα ανακοινωθούν την Πέμπτη,  θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική  στην περιοχή  ενώ στη χειρότερη περίπτωση  θα μπορούσε να ξεσπάσει  μια σύγκρουση.

«Η κατάσταση κλιμακώνεται και δεν αποκλιμακώνεται επειδή η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει την εκμετάλλευση οποιωνδήποτε πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεσή της και εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν επωφεληθούν επίσης από αυτές», δήλωσε στον Guardian  o Hubert Faustmann, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας .

 

Top