τον αμερικανικό κολοσσό Chevron φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες η ελληνική πλευρά στην αντιπαράθεσή της με τη Λιβύη — και εμμέσως με την Τουρκία — για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών νοτίως της Κρήτης.
H κυβέρνηση ψάχνει τα επόμενα βήματα της Chevron σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες με τον αμερικανικό παράγοντα να λειτουργεί ως «ασπίδα» στη στάση της Λιβύης και της Τουρκίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου με τη Λιζ Σβάρτσε, αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron, στις 15 Ιουλίου, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας στο project. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχωρήσεων έως το τέλος του 2025 και την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στις αρχές του 2026.
Η Αθήνα, μετά τις άκαρπες διπλωματικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αξιοποιεί την εμπλοκή της Chevron για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Το μήνυμα είναι σαφές: ένας ενεργειακός κολοσσός όπως η Chevron δεν θα επένδυε σε περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας, αν δεν υπήρχε σαφής νομική και γεωπολιτική βάση.
Mέσω αυτής της επικοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση δίνει το «σήμα» προς την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Λιβύη ότι το ενδιαφέρον του δεύτερου μεγαλύτερου παγκοσμίως πετρελαϊκού κολοσσού για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες παραμένει ισχυρό και επικυρώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην αμφισβητούμενη από την Λιβύη περιοχή.
Θυμίζουμε ότι η Chevron έχει υποβάλει επίσημα αίτημα από τον Αύγουστο του 2024 για έρευνες σε τρεις θαλάσσιες περιοχές – τις δύο νοτίως της Κρήτης και μία νοτίως της Πελοποννήσου. Η καθυστερημένη απάντηση της Ελλάδας, που ήρθε μερικώς μόλις τον Ιανουάριο του 2025 (αρχικά μόνο για την Πελοπόννησο), αποδίδεται σε εσωτερικές επιφυλάξεις και στη δημοσίευση προκήρυξης παραχωρήσεων από τη Λιβύη στις 3 Μαρτίου, που δημιούργησε νέα δεδομένα.
Η ελληνική πλευρά θεώρησε καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι λιβυκές χαρτογραφήσεις σέβονται την μέση γραμμή βάσει UNCLOS — τον νομικό πυρήνα του νόμου 4001/2011 — και άναψε το «πράσινο φως» για την αποδοχή και των υπόλοιπων αιτημάτων της Chevron για την Κρήτη.
Ανησυχία και διπλωματική επιφυλακτικότητα
Ωστόσο, η συμμετοχή της Chevron και σε διαγωνισμούς για οικόπεδα εντός της λιβυκής ΑΟΖ δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα. Αν και ερμηνεύεται ως διεύρυνση του ενδιαφέροντος της εταιρείας για την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί και εύλογο προβληματισμό για τη μελλοντική στάση του ενεργειακού παίκτη, σε περίπτωση που υπάρξουν γεωπολιτικές πιέσεις από Άγκυρα ή Τρίπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, το ενδιαφέρον της Chevron παραμένει ισχυρό και επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Παπασταύρου–Σβάρτσε. Η αμερικανική εταιρεία εντάσσει την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Ημερομηνία-κλειδί: 10 Σεπτεμβρίου
Το αν οι θετικές ενδείξεις θα μετουσιωθούν σε συμβασιοποιημένες παραχωρήσεις και έμπρακτες επενδύσεις, θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα οικόπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει ανησυχία, ωστόσο ο χρόνος πιέζει και τα περιθώρια στενεύουν.
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η Chevron μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι σε τουρκικές διεκδικήσεις, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό όπου η διεθνής ενεργειακή παρουσία συνιστά και πολιτική κατοχύρωση. Η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ένας περίπλοκος ενεργειακός χάρτης — και η Ελλάδα επιχειρεί να τον ξανασχεδιάσει με συμμάχους διεθνούς βεληνεκούς.
Πηγή: Liberal.gr