Την έντονη ανησυχία της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο εξέφρασε ο πρόεδρός της, Μάριος Παππούτης, με παρέμβασή του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα.

Ο κ. Παππούτης υπενθύμισε ότι η ΣΕΠΑΗΚ είχε προειδοποιήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, μέσω ανακοινώσεων, για τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της ενέργειας, ιδίως την τελευταία δεκαπενταετία. Όπως ανέφερε, «δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα και δυστυχώς βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση, τόσο το καλοκαίρι όσο και κατά τις αιχμές του χειμώνα, όπως τον Ιανουάριο που πέρασε».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει επισφαλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της διατήρησης των τιμολογίων, ο κ. Παππούτης έκανε διάκριση μεταξύ του προϋπολογισμού, του αναπτυξιακού προγράμματος και του αιτήματος για αύξηση της διατήρησης. Όπως εξήγησε, «η διατήρηση αντανακλά το κόστος του προηγούμενου έτους» και τα έξοδα που έχει κάνει η ΑΗΚ έως το τέλος του 2025 έχουν ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατέκρινε επίσης την πρόχειρη – όπως τη χαρακτήρισε – προσέγγιση σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση του 9% στα τιμολόγια, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι δεν χρειάζεται η αύξηση, χωρίς να εξετάσουμε πρώτα τι σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητα του οργανισμού». Όπως ανέφερε, η ΑΗΚ έχει ζητήσει εδώ και μία εβδομάδα ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα, κάτι που είναι απαραίτητο για να ληφθούν ορθές αποφάσεις.

«Όταν το κόστος παραγωγής είναι 100 και το πουλάς στα 91, τα αποθεματικά κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Πώς τότε θα προχωρήσει το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα;», διερωτήθηκε.

Αιχμές προς το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ άφησε αιχμές κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, αναφέροντας ότι θεωρεί «οξύμωρο να γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων όταν αυτοί εκφράζουν ανησυχίες». Συμπλήρωσε ότι η ανακοίνωση του Συμβουλίου δεν απαντά επί της ουσίας στις επισημάνσεις της συντεχνίας, αφού επικεντρώνεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα και όχι στην οικονομική βιωσιμότητα.

Προετοιμασία για το καλοκαίρι

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει μέχρι το καλοκαίρι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια ρεύματος, ο κ. Παππούτης ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις από διάφορους φορείς, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να υιοθετηθούν τεχνολογικές λύσεις και συστήματα μείωσης της ζήτησης, με στόχο να υπάρχει εφαρμογή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν χωρά εφησυχασμός. Όλοι ανησυχούμε ότι μπορεί να περάσουμε δύσκολο καλοκαίρι, όπως με το νερό, έτσι και με το ρεύμα», κατέληξε.