News Dimosia Igeia Κατεχόμενα: Κρούσμα κορωνοϊού από Τουρκία - Πιο ασφαλείς οι ελεύθερες περιοχές

Κατεχόμενα: Κρούσμα κορωνοϊού από Τουρκία - Πιο ασφαλείς οι ελεύθερες περιοχές

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «Όλοι ανήσυχοι», η Kıbrıs (30.06.20) γράφει ότι ο ισχυρισμός ότι ήταν θετικό το τεστ για κορωνοϊό στο οποίο είχε υποβληθεί μια γυναίκα η οποία έφτασε χθες στα κατεχόμενα με πλοίο από την Τουρκία προκάλεσε ερωτηματικά σε σχέση με το πώς επετράπη σε θετικό περιστατικό να επιβιβαστεί στο εν λόγω πλοίο. Το θέμα προκάλεσε επικρίσεις τόσο ανάμεσα στον «λαό» όσο και κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της λεγόμενης «βουλής» του αποσχιστικού καθεστώτος.

 

Αναστάτωση υπήρξε μετά την πρωινή δήλωση στην οποία προέβη στην «βουλή» ο λεγόμενος «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ο οποίος ανέφερε ότι ένα κρούσμα με θετικό τεστ PCR στην Τουρκία ήρθε στα κατεχόμενα εν γνώσει του, προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε πώς επιβιβάστηκε στο πλοίο». Είπε επίσης ότι στο πλοίο υπήρχαν 19 άτομα, τα 17 από τα οποία είναι επαφές του εν λόγω κρούσματος, τέθηκαν σε καραντίνα και θα υποβληθούν σε τεστ. Ανέφερε επίσης ότι η γυναίκα βρίσκεται υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζί με το παιδί της. Ωστόσο με νέες δηλώσεις το βράδυ, ο Πιλλί ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τεστ της εν λόγω γυναίκας και του παιδιού της βγήκαν αρνητικά.

«Οι δύο διαφορετικές δηλώσεις Πιλλί προκάλεσαν σύγχυση στον λαό», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο λεγόμενος «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι αν η επιβάτης έδωσε λανθασμένες πληροφορίες, πρέπει να οδηγηθεί στο «δικαστήριο». Υπενθυμίζοντας την απόφαση της «κυβέρνησης» για την υποχρέωση των ατόμων που θα έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία να υποβάλλονται σε διπλό τεστ PCR, ένα προτού αναχωρήσουν και ένα κατά την άφιξή τους, ο Ντενκτάς διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορούν να ταξιδεύουν στα κατεχόμενα και άτομα με θετικό αποτέλεσμα στο τεστ.  Ο Ντενκτάς είπε επίσης ότι οι αντιφατικές δηλώσεις κάνουν τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα αποτελέσματα των τεστ και δημιουργούν σύγχυση.

Εξάλλου, όταν η λεγόμενη «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Δρ. Σιλά Ουσάρ ρώτησε τον Πιλλί από τι ελέγχους περνούν όσοι επιβιβάζονται σε πλοίο στην Τουρκία για να έρθουν στα κατεχόμενα, πώς γίνεται ο έλεγχος εδώ και αν μπορεί να διαλάθει της προσοχής τους κάποιος ασθενής, ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» απάντησε ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε εκείνους που έρχονται από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι το ευχάριστο είναι ότι ο επί καθήκοντι διαπίστωσε το άτομο που είχε 37,5 πυρετό και διεξήγαγε την απαραίτητη έρευνα. «Μέχρι την 1η Ιουλίου δεν ζητείται αποτέλεσμα τεστ από τους επιβάτες που θα έρθουν στην χώρα, όλοι τίθενται σε καραντίνα», υπενθύμισε. Υποστήριξε ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού και σημείωσε ότι περιόρισαν τον αριθμό των επιβατών που θα εισέρχονται στην «χώρα» από την 1η Ιουλίου και θα δέχονται επισκέπτες ανάλογα με την δυνατότητά τους να διεξάγουν τεστ. 

Είπε ότι το σαββατοκύριακο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας και ότι κατά τις προσεχείς μέρες θα υπογράψουν ένα «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, στο πλαίσιο του οποίου θα συσταθεί στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ένα εργαστήριο DNA με δυνατότητα διεξαγωγής 3,000 τεστ και θα γίνονται σε αυτό το εργαστήριο τα τεστ PCR των επιβατών. Σημείωσε ότι θα έρθει και προσωπικό από την Τουρκία το οποίο θα εργάζεται στο εν λόγω εργαστήριο μαζί με υπαλλήλους του λεγόμενου υπουργείου υγείας. Ανέφερε ότι το εργαστήρι θα είναι δωρεά από την Τουρκία και θα έρθει στα κατεχόμενα με κοντέινερ.

Η λεγόμενη «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά έθεσε στον Πιλλί το θέμα των ατόμων που θα έρχονται στα κατεχόμενα από την Βρετανία μέσω των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου και διερωτήθηκε κατά πόσον τα άτομα αυτά θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα προτού βγουν τα αποτελέσματα των τεστ τους και ποιος θα πληρώνει το κόστος αυτών των τεστ. Η Ντεριά υπενθύμισε ότι τα τεστ στους προερχόμενους από την Τουρκία θα γίνονται δωρεάν, επέκρινε το γεγονός ότι ζητείται από τους «πολίτες της χώρας τους» να πληρώσουν γι’ αυτά τα τεστ και ζήτησε να υπάρχει ισότιμη πρακτική πάνω σε αυτό το θέμα ανάμεσα στις χώρες.

Ο Πιλλί απάντησε ότι ζήτησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας να τους γνωστοποιούνται οι κατάλογοι των επιβατών και υπενθύμισε ότι η Βρετανία βρίσκεται στην κατηγορία Γ, σημειώνοντας ότι έχει ανακοινωθεί προηγουμένως ο δρόμος που θα ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είπε ότι από τους [Τουρκοκύπριους] εργαζόμενους, τους μαθητές και όσους μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας δεν λαμβάνονται χρήματα για τα τεστ στα οποία υποβάλλονται.

Σε παρέμβαση για το θέμα, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα διερευνηθεί το πώς επιβιβάστηκε στο πλοίο και ήρθε στα κατεχόμενα η γυναίκα που ήταν θετική στον κορωνοϊό και εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα έπρεπε να ξεκινήσει από κάπου, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα δέχονται στην «χώρα» επιβάτες ανάλογα με την δυνατότητά τους να διεξάγουν τεστ και ότι λήφθηκε αυτή η απόφαση για να κρατηθεί όρθια η οικονομία. Είπε ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν γύρω στις 5,000 τεστ στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξηθεί αυτή η δυνατότητα, όμως δεν είναι εύκολο να βρεθούν τεστ.

Στην δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) σημείωσε ότι μετά την 1η Ιουλίου δήλωσαν ότι θα εμπιστεύονται τα άτομα ότι θα παραμένουν σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο θα υποβληθούν, όμως το χθεσινό περιστατικό έδειξε ότι μερικά άτομα μπορεί να μην λάβουν υπόψη αυτό τον όρο και ότι δεν είναι ασφαλείς οι αποφάσεις που λήφθηκαν.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ εξέφρασε την ανησυχία του για την έναρξη των επισκέψεων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου και επεσήμανε τις ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό. Ο Όζγιγιτ είπε ότι δεν έχουν αντίρρηση να έρχονται στην «χώρα» πολίτες από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, αρκεί να εφαρμόζονται τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Είναι στα δικά σας κριτήρια που έχουμε αντίρρηση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου επέκρινε το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου θα ζητείται μόνο ένα τεστ PCR από όσους περνούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και δύο τεστ από τους προερχόμενους από την Τουρκία. «Μήπως σημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής και ο νότος είναι ασφαλής;» διερωτήθηκε. 

Ιζτζάν: «Είναι επικίνδυνο και λανθασμένο να αρχίσουμε να δεχόμαστε επιβάτες χωρίς τον όρο της καραντίνας»

Η Haberatör (30.06.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν, σε γραπτή του ανακοίνωση, χαρακτήρισε λανθασμένη και επικίνδυνη την απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης να αρχίσουν να δέχονται επιβάτες, χωρίς τον όρο της καραντίνας, ειδικότερα σε μια περίοδο, όπως είπε, που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία είναι ακόμη πολύ ψηλός. Ο Ιζτζάν υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι αρκετό να γίνονται PCR τεστ στους επιβάτες που θα φθάνουν στα κατεχόμενα.
Αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις της «προέδρου της ένωσης ιατρών» Οζλέμ Γκιουρκούτ η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν υπάρχει αρκετός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού και οι αναπνευστήρες είναι λίγοι ή και χαλασμένοι, ο Ιζτζάν πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη η απόφαση της «κυβέρνησης» είναι απαράδεκτη.

Προειδοποίησε επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση ότι αυτή θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την κάλεσε να αναθεωρήσει την απόφαση της. Ο Ιζτζάν υπογράμμισε επίσης ότι ένα δεύτερο lockdown θα σημαίνει και το οριστικό τέλος της οικονομία της «χώρας».

Η «τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» υπέβαλε μήνυση στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» κατά της απόφασης της λεγόμενης κυβέρνησης για την 1η Ιουλίου

Η Avrupa (30.06.20) γράφει ότι η «τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» υπέβαλε μήνυση στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» κατά της απόφασης της λεγόμενης κυβέρνησης να επιτρέπει την «είσοδο στη χώρα» επιβατών χωρίς τον όρο της καραντίνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «ένωση» ζητά την ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Σε δηλώσεις του για το θέμα, η «πρόεδρος» της «ένωσης» Οζλέμ Γκιουργκούτ μίλησε για τη «νομική διαδικασία» που άρχισε και εξήγησε ότι αν το «δικαστήριο παγιοποιήσει την απόφαση» τότε θα οριστικοποιηθεί ότι θα «επιτρέπεται η είσοδος με τον όρο της καραντίνας».

Ούτε χθες βρέθηκε θετικό περιστατικό Covid-19 στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πιλλί

Η Kıbrıs (30.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 66 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα θετικό περιστατικό. Ο Πιλλί είπε ότι δεν διαπιστώθηκε κρούσμα εδώ και 73 μέρες και σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθε στις 37,215. 

Στα 1374  τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία στους 18 οι νεκροί 

H Yenisafak (29.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε, κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία, ότι μετά από σύνολο 51,014 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,374  νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 18 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 1.214. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στις 5,115, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 171,809. 

Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,331,158 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 198,613 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 1,018 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 375.

Στις δηλώσεις του, ο Κοτζά αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την χθεσινή μέρα και δήλωσε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης στην χώρα.

Επεκτείνεται για ένα μήνα η καταβολή επιδόματος  στήριξης λόγω COVID-19

Η Sabah (30.06.20) γράφει ότι σε δηλώσεις του μετά την χθεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι επεκτείνεται για ένα μήνα ακόμα η καταβολή επιδόματος στήριξης λόγω COVID-19 σε εργαζόμενους και σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, το ποσό των 18 εκατομμύριων Τουρκικών Λιρών έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα για τα δύο προγράμματα στήριξης που είχε εξαγγείλει η Τουρκική κυβέρνηση. 

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι επιχειρήσεις στον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα στην Τουρκία ζητούν επέκταση των μέτρων στήριξης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του κάλεσε τον λαό να στηρίξει την κυβέρνηση. «Η κοινή εντύπωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι ότι η Τουρκία θα είναι μια από τις χώρες αστέρες του κόσμου που θα διαμορφωθεί ξανά μετά από την επιδημία» είπε. Ισχυρίστηκε επίσης  πως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ένα πολύ μεγάλο άλμα τον Ιούνιο και πως υπάρχει αύξηση στη ζήτηση από το εξωτερικό στα τουρκικά προϊόντα.

Αναφερόμενος στη μάχη κατά του COVID-19, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως στοχεύουν να μειώσουν στο μηδέν τους αριθμούς των θανάτων και των κρουσμάτων.

Top