News Dimosia Igeia Άλλος ένας νεκρός και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο(BINTEO)

Άλλος ένας νεκρός και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο(BINTEO)

Άλλο ένα νεκρό και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής(05/04) το Υπουργείο Υγείας.


Με τα νέα κρούσματα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει στα 446, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Όσον αφορά τον συνάνθρωπό μας που έχασε τη ζωή του, πρόκειται για άνδρα ηλικίας 76 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μάριο Λοΐζου «ο θάνατός του, με βάση την εφαρμογή του συστήματος Iris αποδίδεται στο βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9».

Πρόκειται για επτά άντρες και δύο γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66.

Δαβάστε: Πώς κωδικοποιούνται στο Iris οι θάνατοι – Όλες οι λεπτομέρειες

Τα 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 792 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

*18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και

*2 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Σύμφωνα με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη «σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, από σύνολο 21 ατόμων, των οποίων το ιστορικό διερευνάτο για τα 17 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για άλλα τέσσερα συνεχίζεται η διερεύνηση».

Πρόσθεσε πως, «είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 446 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 10,946 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 317 από τα 446 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 37 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί».

Οι δειγματοληψίες σε Αραδίππου και Πάφο

Όσον αφορά τις δειγματοληψίες σε Αραδίππου και Πάφου, ο δρ. Κωστρίκης ανέφερε πως, «το εργαστήριο NIPD Genetics διενεργεί δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου. Η δειγματοληψία στην Αραδίππου έχει συμπληρωθεί (525 δειγματοληψίες). Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματοληψίες και σήμερα έχουμε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στην Πάφο υπάρχουν 1,000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτελέσματα να αναφέρουμε».

Διαβάστε: Η προοδευτική μείωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο-Στοιχεία

«Πολίτες αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές»

Σχολιάζοντας τη διαδικασία ιχνηλάτησης ο δρ Κωστρίκης είπε πως «είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η στρατηγική της ιχνηλάτησης, την οποία ακολουθούμε κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλειπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Μιλώντας στη συνέχεια ο Δρ.Μάριος Λοΐζου είπε πως, «σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου- το νοσοκομείο αναφοράς- νοσηλεύονται 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση».

Διαβάστε: Τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή ιχνηλάτησης για κορωνοϊό στην Κύπρο

Πρόσθεσε πως «η πανδημία είναι ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός που πλήττει όλο τον πλανήτη. Αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα να επαναλάβω ότι όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Στην επιδημιολογική ανάλυση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ένα 30% έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 17% από αυτούς χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ. Περίπου το 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω η θνησιμότητα στην Κύπρο από COVID-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι γύρω στο 2%».

«Τα νούμερα αυτά μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σαφώς πιο κάτω από τον μέσο όρο παγκόσμια. Η προσπάθειά μας είναι να τα κάνουμε καλύτερα. Κάθε μέρα που κερδίζουμε, το εμπλεκόμενο προσωπικό στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτών των ασθενών. Μια εντελώς καινούργια ασθένεια, πόσω μάλλον μια πρωτόγνωρη πανδημία, φέρνει τον ιατρικό κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις. Όσο κερδίζουμε χρόνο πριν την κορύφωση, τόσο κερδίζουμε γνώσεις και από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν πρώτες την πανδημία. Σε αυτή τη νόσο τα ποσοστά των σοβαρών πασχόντων σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων παραμένουν και θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των κρουσμάτων τόσο πιο μικρό θα είναι και το νούμερο των σοβαρά πασχόντων. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε.Τηρώντας τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και δίνουμε στους γιατρούς των ΜΕΘ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», εξήγησε τέλος.

Top