News Dimosia Igeia Υπ.Υγείας στο ΣΙΓΜΑ: Συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης απ'αύριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπ.Υγείας στο ΣΙΓΜΑ: Συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης απ'αύριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις Τομές στα Γεγονότα μίλησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ερωτηθείς αν το νέο πακέτο δύναται να διορθώσει μια κατάσταση (που δημιούργησε η πλειοψηφία), ανέφερε ότι τα χιλιάδες των μηνυμάτων που λήφθηκαν για τις μετακινήσεις αφορούν μεγάλο μέρος του λαού, πράγμα που δείχνει ότι αρκετοί κυκλοφορούσαν άσκοπα τις τελευταίες μέρες.

Ο Υπ.Υγείας κληθείς να απαντήσει για το πότε ενδεχομένως θα επανέλθουμε στην κανονικότητα είπε, «πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση των περιστατικών.Είναι πολύ δύσκολο να εκμηδενιστούν. Πριν 6 βδομάδες στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ κανείς δεν συζητούσε λήψη σημαντικών μέτρων. Όταν λάβαμε τα πρώτα μέτρα δεχθήκαμε κριτική από κάποια κράτη μέλη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα βγούμε. Πρέπει να υπάρξει μια ύφεση, μια μείωση».

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, αποκάλυψε ότι από αύριο θα συνταγογραφούνται τρία φάρμακα, μεταξύ αυτών και η υδροχλωροκίνη. «Χθες η Επιτροπή Φαρμάκων υιοθέτησε πρωτόκολλο και από αύριο θα δοθούν οδηγίες για προσωπικούς γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων», είπε.

Αναφορικά με το ποσοστό των θανάτων στην Κύπρο, συμφώνησε ότι είναι υψηλό ποσοστό. «Στατιστικά το δείγμα 214 περιστατικών είναι πολύ μικρό για συμπεράσματα. Σε πιο μεγάλο δείγμα ενδεχομένος να μπορεί να εξάγει κανείς συμπεράσματα», σημείωσε.

Τα αυστηρότερα μέτρα

«Επανειλημμένα είχαμε πει ότι θα λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα αν δεν τηρούνταν τα αρχικά, όπως και πράξαμε. Θα περιοριστούν οι επαφές με τα νέα μέτρα και θα μειωθούν τα περιστατικά.

Μέσω της ιχνηλάτησης παρατηρήσαμε ότι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά πριν το μάθουν ήρθαν σε επαφή με αρκετό κόσμο που δεν δικαιολογείτο.

Σίγουρα κάποιοι συμπολίτες μας που πειθάρχησαν αδικούνται. Αλλά πρέπει να δούμε συνολική εικόνα. Κατανοώ ότι κόσμος και επιχειρήσεις υποφέρουν», είπε ο κ.Ιωάννου.

Αναφορικά τα στοιχεία που έχει ενώπιον του το Υπ.Υγείας για συγκεκριμένες συμπεριφορές παρακοής, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτό δεικνύεται από τα δεδομένα που υπάρχουν. «Από τα δεδομένα των εξαιρέσεων και της ιχνηλάτησης, μας προκλήθηκε η ιδιαίτερη ανησυχία».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η μια μετακίνηση ενέχει φυσικά εξαιρέσεις.  Από τον περιορισμό στη μετακίνηση μία φορά την ημέρα εξαιρούνται μετακινήσεις από/προς φαρμακεία, αιμοδοσία, επίσκεψη σε γιατρό, σε άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μεταφορά οπλίτη στην ΕΦ

Ο κ.Ιωάννου επανέλαβε ότι ζητούσαμε περιορισμό προκειμένου να μπορέσει να αντέξει το σύστημα. Για εξομάλυνση της καμπύλης αλλά και για κατάλληλη οργάνωση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι, έγιναν όλες οι ενέργειες αλλά υπάρχουν και περιορισμοί στο τι μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.Υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα και ατομικό εξοπλισμό ανέφερε ο Υπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες μέρες απέδωσαν προσπάθειες. Αναφέρθηκε στο φορτίο που θα λάβουμε το Σαββατοκύριακο.

Το 80% επανέλαβε θα περάσει ήπια συμπτώματα. Το υπόλοιπο 5% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Εκεί δώσαμε έμφαση. Θα έχουμε 120 κλίνες ΜΕΘ με βάση τον σχεδιασμό. Είναι θεωρώ ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός, ωστόσο κάνουμε ενέργειας γι’ αύξηση. Αναμένουμε και περαιτέρω αναπνευστήρες ωστόσο αυτά εξαρτώνται και από τους επαγγελματίες υγείας, πόσοι υπάρχουν δηλαδή», σημείωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση για «εισαγωγή» εμπειρογνωμοσύνης ο κ.Ιωάννου σημείωσε ότι σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει ενημέρωση από το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμωδών νοσημάτων. Σίγουρα η Κίνα έχει περισσότερη εμπειρία, υπάρχει ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης με Κίνα. Έγινε συμφωνία και με Ισραήλ για επικοινωνία με Αμμόχωστο και ΜΕΘ Λευκωσίας.

Για το κομμάτι των καθολικών τεστ, ο Υπουργός τόνισε αρχικά ότι η ιχνηλάτηση είναι σωστός τρόπος για εντοπισμό. Δειγματοληπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει αλλά ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η μοριακή. Ανά το παγκόσμιο υπάρχει έλλειψη στα αναλώσιμα. Για εμάς επιτρέπονται 500 με 600 τεστ τη μέρα. Είμαστε αναλογικά από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό.

«Επικοινωνία προσωπικό γιατρό, να αποφευχθεί η διασπορά αρχικά. Δόθηκε αλγόριθμος στους προσωπικούς γιατρούς. Εκεί υποβάλλει ερωτήσεις στον ασθενή.

Αν προκύψει από τις ερωτήσεις ότι χρειάζεται εξέταση τότε με ραντεβού τον παραπέμπει στα ιατρεία δημόσιας υγείας. Ημερησίως διεξάγονται 200 με 250 ραντεβού»,  τόνισε.

Το μήνυμά του, προς τον λαό, κλείνοντας, ήταν λακωνικό: Περιορισμός.

Top