News Dimosia Igeia Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Συνεχίζεται το μοτίβο των «ορφανών»

Κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Συνεχίζεται το μοτίβο των «ορφανών»

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα νέα δεδομένα για τα νέα κρούσματα. 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης. 179 συνολικά στην Κύπρο και εντοπίστηκαν τρία νέα ορφανά κρούσματα. 

15 άτομα αποθεραπεύτηκαν από τον ιό. Η πορεία της πανδημίας στην Κύπρο συνεχίζεται, λέχθηκε στην Διάσκεψη. Η κατάσταση είναι μεν κρίσιμη αλλά διαχειρίσιμη. Ωστόσο, τα πράγματα είναι οριακά για να ξεφύγουν εάν δεν τηρήσουμε τα διατάγματα.

Η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι, σημειώθηκε κατά την διάρκεια της διάσκεψης.

Ειδικότερα, 

- 3 άτομα που επέστρεψαν από Ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις
- 10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
- 1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις,
- 3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται (ορφανά).

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179, (περιλαμβανομένων και των 5 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Ο δρ Κωστρίκης τόνισε ότι θα γίνει σύντομα αναλυτική αποτίμηση της καμπύλης.

Σχεδόν 6 χιλιάδες εργαστηριακές αναλύσεις

179 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά την διεκπεραίωση συνολικά 5,917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. "Θέλω να σημειώσω ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί", είπε ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. 

"Επιτρέψετε μου να επαναλάβω ότι οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν με υπομονή και επιμονή την πιστή εφαρμογή των οδηγιών, ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. 

"Εκτιμούμε ότι προσεχώς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, την οποία θα σας ανακοινώσουμε.
Τίποτα δεν έχει κριθεί, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι", τόνισε.

"Υπάρχουν πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από την μια στιγμή στην άλλη", υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ Κωστρίκης, είπε πως στη Λευκωσία εντοπίζεται το 27% των κρουσμάτων, στην Πάφο το 27%, στην Αμμόχωστο το 7%, στη Λεμεσό 14% και στη Λάρνακα το 21%.

Σε άλλη ερώτηση αν πλησιάζουμε την κορύφωση του ιού, ο δρ Κωστρίκης είπε πως σίγουρα θα έχουμε και άλλα κρούσματα, δεν έχουμε τελειώσει είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αξιολόγηση αυτού του θέματος, έχουμε καιρό ακόμη και σύντομα θα κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, αυτή την καμπύλη δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο ιός και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, θα τα ανακοινώσουμε», ανέφερε.

Από πλευράς του, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στην ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στην ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

"Μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς με την νόσο COVID-19, εκ των οποίων όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη, τα 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλα εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται", είπε ο δρ.Λοίζου.

"Όπως ακούσατε από τον δρα Κωστρίκη 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και  θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.

Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ", τόνισε. 

Σε ερώτηση σε σχέση με τους καρκινοπαθείς ή άλλους συμπολίτες μας που κάνουν θεραπείες και άλλες εξετάσεις και τους ζητείται να έχουν πιστοποιητικό ότι δεν έχουν νοσήσει, ο δρ Λοϊζου ανέφερε πως αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το έχουν μελετήσει οι αρχές.

«Γνωρίζω ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ  για να μπορέσει να διευθετηθεί το πρόβλημα», ανέφερε. Είπε ότι αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζουν όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο και πρέπει να βρεθεί τρόπος για ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών του κορωνοϊού και άλλων  ασθενειών.

Σε άλλη ερώτηση για τους θανάτους νεαρών ατόμων στην Ευρώπη χωρίς υποκείμενα νοσήματα και αν πρέπει να διαφοροποιηθεί η τακτική και να απαιτείται ιατρική παρακολούθηση των νοσούντων για να προλαμβάνεται η επιδείνωση, ο δρ Λοϊζου είπε πως η νόσος αυτή είναι μια δυναμική κατάσταση και τα πάντα αλλάζουν καθημερινά.

«Είπα και χθες ότι υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή ειδικών που εξετάζει όλα τα νέα δεδομένα και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τις κατευθυντήριες οδηγίες που αντιλαμβάνεστε είναι δυνατό στο μέλλον να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις» ανέφερε.

"Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα", είπε, ενώ κατέληξε με το πιο κάτω μήνυμα: 

Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ!

Top